Stor mangel på brandmænd: - Jeg har vagt næsten hele tiden

Der mangler frivillige brandmænd ude på de Midt- og Vestjyske brandstationer. Det betyder, at flere stationer må køre med underbemanding.

De fleste af os kender den fra barnsben. Lyden af sirenen på en brandbil.

Inde i brandbilen sidder der en af dem, der skal være der for os, når vi har allermest brug for dem. Måske skal de endda redde vores liv eller vores ejendele.

Derfor har de fleste danskere også stor respekt for erhvervet som brandmand, men der er alligevel ikke nok, der ønsker at udfylde posterne som deltidsbrandmænd på de Midt- og Vestjyske brandstationer. Ud af de 42 brandstationer i landsdelen mangler 23 stationer ansatte. 14 af dem mangler mere end seks brandmænd. 

Det mærker de lige nu hårdt i Karup. Her skulle de mindst være 15 brandmænd, men i stedet er de kun 9.

- Det betyder at jeg har vagt næsten hele tiden. Vi kan ikke lave tre vagthold, som vi gerne ville, så man kan køre en uge ad gangen. Så vi er en tre-fire stykker, der har vagt hver uge, fortæller Steen Andersen, der er brandmand på stationen.

Pressede under brand

Når Steen Andersen er på vagt, så er han bundet til lokalområdet. Dette betyder, at han ikke kan tage til for eksempel Viborg med familien, da han skal være tæt på brandstationen, hvis der pludselig er brug for ham.

Samtidigt oplever han, at de er for få på arbejde, når uheldet er ude.

- Når vi er ude ved en brand, og vi kun er to-tre mænd afsted - og det kan være en stor brand – så er vi spændt hårdt for, uddyber han.

Uholdbar situation

Også Beredskabsinspektør ved Midtjysk Brand & Redning, Jesper Hesselberg, er enig i, at situationen på brandstationen er et problem.

- Situationen er ved at være alvorlig. Vi skal have nogle folk herude. Pt er de ni, men de skal være minimum 15 og helst 18, fortæller han og indrømmer, at situationen ikke er holdbar i længden.

Løsningen er klar – de skal bruge flere brandmænd i hele landsdelen. Derfor forsøger Midtjysk Brand & Redning at søge nye deltidsbrandmænd med både hjemmesiden www.blivbrandmandnu.dk og med bannere i de ramte byer. Og man skal ikke nødvendigvis være en actionhelt for at blive brandmand,

- Vi stiller ikke de store krav. Man skal være engageret, og man skal kunne klare arbejdet både fysisk og mentalt. Og så skal man kunne bo og gerne arbejde i nærområdet omkring brandstationen, forklarer Jesper Hesselberg.