Stor ildkugle over Danmark: Meteoritter kan måske findes i Midtjylland

En stor ildkugle kunne natten til lørdag 4. marts ses på himlen over Danmark. Nu er der chance for at finde meteoritter i Midtjylland.

Her ses ildkuglen på optagelser fra den 4. marts i Silkeborg. Foto: Jesper Grønne

Natten til lørdag 4. marts kunne en stor ildkugle ses på himlen i store dele af Danmark. 

Resterne af den store ildkugle kan være faldet ned til jorden i et større område i Midtjylland som en eller flere meteoritter. 

Ildkuglen blev fanget af i alt fem kameraer, hvoraf de to af dem er opstillet af fotograf Jesper Grønne i Silkeborg og Søndervig. 

Med 65.000 kilometer i timen ramte meteoren Jordens atmosfære i 90 kilometers højde, hvor den omgående begyndte at brænde og derfor kunne ses som en stor ildkugle. 

Da ildkuglen 4,5 sekunder senere var nede i 30 kilometers højde over Jordens overflade, slukkede ildkuglen på grund af opbremsningen og afkølingen. Resterne ramte jorden som meteoritter. 

Hvor kan man finde meteoritterne? 

Ole Knudsen er kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. 

Ifølge ham er det vurderingen, at meteoren er kommet ind fra en nordlig bane, og da ildkuglen var brændt ud, var den fortsat videre mod syd. 

Derfor vil de lette meteoritstykker sandsynligvis være landet i et område mellem Sønder Felding og Brande, mens de lidt tungere stykker har holdt sig i luften længere tid og formentlig er landet omkring Grindsted.

- Men hvis man har øjnene med sig, kan man godt være heldig at finde nogle - også i den nordlige del omkring Brande, siger Ole Knudsen. 

På kortet her ses det områder, hvor meteoritterne er falde ned.
På kortet her ses det områder, hvor meteoritterne er falde ned.
Foto: Jesper Grønne

Hvis man har lyst til at gå på jagt efter de nedfaldne meteoritstykker, har Ole Knudsen et par gode staldtips til, hvor man skal lede.

- Man skal gå ud, hvor det er nemt at lede. Det vil sige åbne parkeringspladser, flade tage eller fortove, siger han.

Det kan nemlig være en alt for vanskelige opgave, hvis man begynder at lede på græsområder eller blandt buske og træer. 

- Derudover skal man tage en hundelortepose med - man skal nemlig helst ikke røre ved dem med henblik på de videre undersøgelser af meteoritterne, uddyber han.

Desuden har man pligt til at aflevere meteoritterne til staten, hvis man finder nogle. Ifølge Ole Knudsen er det dog kun sket 2-3 gange i Danmarkshistorien, at meteoritter er blevet fundet.

Mange penge værd

Skulle man være så heldig at finde en meteorit, står man pludselig med en værdifuld genstand i hånden. 

Ifølge Ole Knudsen kan meteoritterne have en værdi på mellem 5.000 og 40.000 kroner per gram. 

Det skyldes, at de nedfaldne meteoritter er en helt særlig indgangsvej til at blive klogere på, hvordan hele vores solsystem blev til. 

En meteorit fra asteroidebæltet med små kugler af det første faste stof der dannedes
(kondenserede) i det unge solsystem, inden planeterne blev dannet for godt 4,5 milliarder år siden.
En meteorit fra asteroidebæltet med små kugler af det første faste stof der dannedes (kondenserede) i det unge solsystem, inden planeterne blev dannet for godt 4,5 milliarder år siden.
Foto: Jesper Grønne

Kan stamme fra Mars eller Jupiter

Beregninger viser, at meteoritten stammer fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter og er en stump fra det oprindelige solsystem - enten fra Jordens dannelse eller før. 

Meteoritterne kan stamme fra én af Jupiters store gallileiske måner og ellers kan det være fra en asteroide. 

- Det er som at gå i dybfryseren, hvor man kan finde noget, der ikke er blevet påvirket af andre faktorer. De er unikke alle sammen og er med til at gøre os klogere på solsystemets oprindelse, siger Ole Knudsen. 

I det hele taget er det sjældent, at meteoren når hele vejen til jordens overflade og derved bliver til en meteorit. Det sker kun cirka hvert tredje år. 

I de fleste tilfælde har meteorerne opnået så stor en hastighed, at de når at brænde op, inden den når i nærheden af Jorden. 

Men fordi at hastigheden på denne ildkugle var lavere, nåede den ikke at brænde helt ud. 

I alt er der opbevaret syv meteoritter i Danmark, og hvis man finder en meteorit, skal man kontakte et museum. 

2:45
Lørdag nat fløj en meteor igennem Jordens atmosfære og efterlod stykker er meteoritter her i midtjylland. Det er amatørastronomen Niels Erik Mikkelsen enormt begejstret for.