Stor forskel på timelønnen mellem by og land

Der er stor forskel på lønnen for en times arbejde på tværs af landet. I bunden ligger Morsø Kommune.

Når en gennemsnitlig medarbejder fx forlader kontoret i Ballerup er det med 271 kroner i lommen pr. time. Men på Mors har en tilsvarende medarbejder kun tjent 194 kroner med hjem. Forskellene er endnu større, hvis man kigger på den bedst tjenende fjerdedel i de to kommuner. Så er forskellen på 127 kroner.

Det viser en særkørsel, som Danmarks Statistik har udarbejdet for Ugebrevet A4.

Kommunalforsker hos Det Nationale Institut for Kommuneres og Regioners Analyse og Forskning – eller det mere mundrette navn, KORA, Ulf Hjelmar, vurderer, at en del af forklaringen på den skæve udvikling er, at mange vælger at bosætte sig i nærheden af deres uddannelsessted fremfor at flytte tilbage til deres hjemstavn.

Det betyder der bliver "suget kvalificeret arbejdskraft" ind til byerne, hvor de højtlønnede job i den private sektor ligger.

- Der er en risiko for, at det kan påvirke sammenhængskraften i samfundet, når man lever mere segregeret og mere adskilt i forhold til hinanden. Så får man alt andet lige en udfordring i forhold til, hvad man kan kalde det store fællesskab, siger Ulf Hjelmer til Ugebrevet A4.

Tallene viser, at der er størst forskel i de private lønninger. Forskellen i timelønnen hos de offentligt ansatte er markant mindre på tværs af landets kommuner. De nordsjællandske kommuner Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Rudersdal er placeret efter Ballerup i toppen af listen, mens Fanø, Langeland og Jammerbugt indtager placeringerne over Morsø.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.