Stor forskel på kommunerne – her skal du vente længst tid på byggetilladelse

Thisted Kommune er hurtigst i Midt- og Vestjylland til at behandle byggetilladelser, mens Ikast-Brande Kommune er langsomst.

Der er stor forskel på, hvor længe du skal vente, hvis du ønsker tilladelse til at bygge nyt hus i Midt- og Vestjylland. Det lægger en ny opgørelse fra Dansk Byggeri fast.

quoteHurtig sagsbehandling er en af forudsætningerne for lokal vækst

Niels Hansen, formand, Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland

Men det er ikke godt nok, hvis man spørger formanden for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen.

- Hurtig sagsbehandling er en af forudsætningerne for lokal vækst, og det er lang tid at vente to måneder på en byggetilladelse. Det er ikke kun dem, der vil bygge, der står og tripper. Entreprenøren står også med mandskab og maskiner, der venter på at kunne komme i gang, siger han i en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.

Netop to måneder skal man i gennemsnit vente, hvis man vil have et nyt parcelhus eller en ny kontorbygning i Ikast-Brande Kommune. Her er ventetiden på en byggetilladelse 57 dage.

Thisted er hurtigst

Anderledes hurtige er man i Thisted Kommune.

Her tager det i gennemsnit 13 dage at klare papirarbejdet, fra ansøgningen er sendt, til håndværkere kan komme i gang med at støbe fundament og lægge de første sten.

De 13 dage er noget, der skal sigtes efter i flere kommuner.

- Det burde ikke tage mere end 14 dage i gennemsnit at få sagsbehandlet ansøgningen og byggetilladelsen klar.

- Det kan vores kommuner gøre bedre, og jeg håber, at de allerede i dag vil gå i gang med at se på deres arbejdsgange, siger Niels Hansen.

Det er altså kun Thisted Kommune i Midt- og Vestjylland, der lever op til denne målsætning.

Ventetiden for en byggetilladelse tager 21 dage i Skive, 31 dage i Ringkøbing-Skjern, 32 dage i Struer, 34 dage i Holstebro, 36 dage i Vesthimmerland, 37 dage i Lemvig, 38 dage i Viborg, 45 dage i Herning, 47 dage i Morsø og 57 dage i Ikast-Brande.

Den gennemsnitlige ventetid er steget fra 31 dage i 2017 til 37 dage i 2018 i kommunerne i Midt- og Vestjylland.

FAKTA OM OPGØRELSEN