Stor dødelighed blandt landsdelens narkomaner

Behandling kan få dødstallet til at falde, men kommunerne har ikke råd til at udvide på området.

Sidste år døde 26 narkomaner i Midt- og Vestjyllands politikreds. Det var det fjerde højeste antal blandt landets politikredse i 2008.

Østjyllands Politikreds har omtrent lige så mange borgere som Midt- og Vestjyllands Politikreds. Men hos naboerne mod øst var der kun 15 narkorelaterede dødsfald i 2008. Dødeligheden blandt narkomaner er derfor 73 % større her i landsdelen.

Du kan se hele politiets opgørelse her

På Misbrugscenter Herning hjælper man narkomaner med samtaler med læger og udlevering af metadon. Lederen er overrasket over den store forskel:

- Det kunne være et udtryk for, at vi i dette område ikke har lige så mange i behandling som andre steder, siger lederen af Misbrugscenter Herning, Anne Mette Jespersen.

Behandling kan hjælpe

Anne Mette Jespersen håber, at flere narkomaner vil komme i behandling. Det er hun ikke i tvivl om, vil få dødstallet til at falde. Men behandling koster penge, og mange kommuner er økonomisk presset. Og ifølge Kommunernes Landsforenings næstformand på Social- og sundhedsudvalget er der ikke flere penge til at udvide på området.

- Vi har sat de midler af, der er til rådighed. Jeg tror det bliver svært at finde flere midler på dette område, siger KL's næstformand for Social- og Sundhedsudvalget, Kaare G. Graversen

Både KL og politiet opfordrer derfor kommunerne til at kigge på forebyggelse. Der skal informeres om risici ved narkotika inden folk falder i.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.