Stor dødelighed blandt landsdelens narkomaner

Behandling kan få dødstallet til at falde, men kommunerne har ikke råd til at udvide på området.

Sidste år døde 26 narkomaner i Midt- og Vestjyllands politikreds. Det var det fjerde højeste antal blandt landets politikredse i 2008.

Østjyllands Politikreds har omtrent lige så mange borgere som Midt- og Vestjyllands Politikreds. Men hos naboerne mod øst var der kun 15 narkorelaterede dødsfald i 2008. Dødeligheden blandt narkomaner er derfor 73 % større her i landsdelen.

Du kan se hele politiets opgørelse her

På Misbrugscenter Herning hjælper man narkomaner med samtaler med læger og udlevering af metadon. Lederen er overrasket over den store forskel:

- Det kunne være et udtryk for, at vi i dette område ikke har lige så mange i behandling som andre steder, siger lederen af Misbrugscenter Herning, Anne Mette Jespersen.

Behandling kan hjælpe

Anne Mette Jespersen håber, at flere narkomaner vil komme i behandling. Det er hun ikke i tvivl om, vil få dødstallet til at falde. Men behandling koster penge, og mange kommuner er økonomisk presset. Og ifølge Kommunernes Landsforenings næstformand på Social- og sundhedsudvalget er der ikke flere penge til at udvide på området.

- Vi har sat de midler af, der er til rådighed. Jeg tror det bliver svært at finde flere midler på dette område, siger KL's næstformand for Social- og Sundhedsudvalget, Kaare G. Graversen

Både KL og politiet opfordrer derfor kommunerne til at kigge på forebyggelse. Der skal informeres om risici ved narkotika inden folk falder i.