Støjberg slipper for straffesag

Rigsadvokat renser Pia Kjærsgaard, Inger Støjberg og andre, selv om de kommenterede uafsluttet straffesag.

Inger Støjberg og fem andre fremtrædende politikere slipper for en straffesag om at ville påvirke udfaldet af en retssag mod en yderliggående islamist.

Rigsadvokaten har efter lang tids overvejelser besluttet, at der ikke bliver nogen sag mod blandt andre Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Begge udtalte sig i klare vendinger om den sanktion, som de mente, at islamisten Said Mansour burde idømmes i sagen, som drejer sig om opfordringer til terror og drab.

Det skete på et tidspunkt lige omkring byrettens afgørelse - og altså inden den endelige dom.

Ovenikøbet udtalte såvel Kjærsgaard og Støjberg sig på et tidspunkt, hvor byretten endnu ikke havde taget stilling til, om Mansour skulle miste sit statsborgerskab.

Må ikke udtale sig om sag

Ifølge loven er det forbudt at komme med udtalelser, som kan påvirke nævninge og dommere, så længe en sag ikke er endelig afgjort.

- Hvis vi ikke skal skal være fuldstændig til grin, så må han ud!, lød det fra Pia Kjærsgaard. Denne og andre kommentarer er forbudt, fastslog præsidenten for Retten på Frederiksberg, Torben Goldin, over for Ritzau.

Men der bliver altså ingen sag, oplyser anklagemyndigheden fredag.

I seks måneder har rigsadvokat Ole Hasselgaard tænkt over sagen. Og han er nået frem til, at de tidligere afgørelser fra Statsadvokaten i København og Københavns Politi er rigtige.

Generelt har medlemmer af Folketinget et større spillerum for ytringer end andre mennesker, lyder det i begrundelsen.

Desuden lægger den øverste anklager vægt på, at kommentarerne ikke er fremsat lige op til den senere afgørelse i landsretten. Dermed blev risikoen for utilbørlig påvirkning af nævninger mindre, fremgår det.

Ytringsfrihed må vige

Det var Said Mansours daværende forsvarer, advokat Thorkild Høyer, der stod bag anmeldelsen.

- De pågældende politikeres ytringsfrihed må vige for min klients ret til en retfærdig rettergang, herunder at blive anset for uskyldig indtil endelig dom, har Høyer sagt.

Forleden blev det i øvrigt besluttet, at Højesteret skal afgøre, om Said Mansour skal fratages sit danske statsborgerskab og udvises til Marokko.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.