Støjberg: Ingen genvej til asyl ved at skifte religion

Minister undrer sig over "vækkelsesbølge" på udrejsecenter ved Ikast

Det må ikke blive en genvej til asyl at skifte religion og blive kristen. Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, efter flere afviste asylsøgere på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, er konverteret fra Islam til kristendom.

De bastante udtalelse falder efter TV MIDTVEST forleden beskrev, hvordan 13 iranske mænd fra udrejsecentret har skiftet den muslimske tro ud med kristendommen. De går blandt andet til gudstjeneste hver søndag i Bording.

Og Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg undrer sig såre over, hvad hun kalder for en "vækkelsesbølge" på udrejsecentret:

- Er man reel kristen eller er det noget man siger, for ligesom at prøve på at få lov til at blive i Danmark - ja, men så skal man ikke have ret til at være her, siger ministeren.

Inger Støjberg vil dog ikke stoppe genbehandling af de asylsager, som Danmark ifølge internationale konventioner har pligt til at se på med nye briller:

- Det er korrekt at nogle af de afviste asylsøgere får deres sager genoptaget. Men, man kan ikke kvalificere sig at blive her i landet ved at konvertere fra islam til den kristne tro, fastslår ministeren.

En ny rapport fra Folkekirkens Mellemkirkelige Råd anbefaler, at alle bør have mulighed for at få genbehandlet deres asylansøgning, hvis de er blevet døbt i den kristne tro. En anbefaling som Viborgs biskop, Henrik Stubkjær, finder helt naturlig. 

- I områder, hvor man anser det for at være en risiko at vende tilbage som kristen, der bør det være sådan at de får deres sag genoptaget. Det er ingen garanti for, at de ikke sendes hjem. Men det bliver undersøgt, om der er med fare for deres liv, at de vender tilbage, siger Henrik Stubkjær.

quoteI områder, hvor der kan være en risiko for at vende tilbage som kristen, bør de have sagerne genoptaget 

Henrik Stubkjær, Biskop, Viborg

Inger Støjberg er dog ikke overbevist om asylssøgernes motiver og muligheder for trygt at kunne vende tilbage til deres hjemland

- Altså, hvis man er blevet kristen til lejligheden om man så må sige, så vil man ikke være forfulgt i sit hjemland, siger Udlændinge- og integrationsministeren.

Flere af asylansøgerne har dog skiftet til kristendommen længe før de havnede på udrejsecentret.