Støjberg imødeser kulegravning med sindsro

Inger Støjberg siger, at hun med sindsro imødeser den kommission, der skal undersøge hendes håndtering af sagen om barnebrude.

- Jeg vil gå lige til kanten af loggivningen for at beskytte de her børn, siger Inger Støjberg.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister kigger med sindsro mod den netop nedsatte kommission, der skal undersøge sagen om adskillelse af unge asylpar.

- For mig var beskyttelsen af pigerne det helt afgørende. Piger under 18 år skal ikke bo sammen med ældre mænd. Jeg er inderligt imod barnebrude, siger Inger Støjberg. 

- Jeg har ikke bedt nogle embedsmænd om at gøre noget ulovligt. Det vil jeg gerne understrege. Men jeg ved præcis, hvorfor jeg har gået til kanten af lovgivningen- Det gjorde jeg for at beskytte pigerne, siger den tidligere minister. 

Inger Støjberg mener altså ikke, at der er noget at komme efter og at undersøgelsen kommer til at vise, at hun ikke har bedt embedsmænd om at gøre noget ulovligt.-

- Jeg ved præcis, hvad jeg har sagt og gjort. Så det er klart, at jeg stiller op til undersøgelseskommissionen og står til deres rådighed. 

Et flertal i Folketinget bestående af SF, De Radikale og Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet nedsatte fredag den såkaldte Støjberg-kommission.

Blev Støjberg advaret?

Kommissionen skal undersøge, om Støjberg var blevet advaret om, at det var ulovligt, da hun i 2016 udsendte en instruks om, at man skulle være 18 år, for at blive indkvarteret på asylcentre med en ægtefælle – også selvom parret har børn sammen.

- Vi er blevet enige om at nedsætte en kommission, som skal undersøge forløbet, og hvor der er givet en ulovlig instruks, men hvor det har været mere end almindeligt svært at få klarlagt hele forløbet, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen til Ritzau

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016, og Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den.

HVAD ER EN UNDERSØGELSESKOMMISSION?

Og den instruks har Folketingets Ombudsmand efterfølgende betegnet som ulovlig.

- Det er selvfølgelig meget principielt for os, at en minister handler lovligt og inden for rammerne og fortæller Folketinget sandheden, siger Karina Lorentzen til Ritzau.

Der er ikke noget at komme efter

Inger Støjberg har flere gange forklaret, at hun ikke blev advaret af sine egne embedsfolk tilbage i 2016, men nu skal sagen altså granskes til bunds.

Inden kommissionen kan begynde sit arbejde, skal der laves et kommissorium, som er en skriftlig formulering af kommissionens præcise opgave.

Samtidig skal justitsministeren udpege den eller de personer, som skal være medlemmer af undersøgelseskommissionen, inden arbejdet kan gå i gang.

Inger Støjberg vil i dag ikke forholde sig til substansen i sagen.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.