Steenberg øverst på Radikale Venstres liste til Folketinget

Andreas Steenberg er i dag valgt som første navn på opstillingslisten. Jens Rohde bad selv om at blive stemt nederst på listen.

På et storkredsmøde i Silkeborg mødtes delegerede fra alle Radikale Venstres kommuneforeninger lørdag til en afstemning om, hvem af partiets midt – og vestjyske folketingskandidater, der skal øverst på opstillingslisten. Der var på forhånd lagt op til kamp mellem Andreas Steenberg og Jens Rohde.

Jeg er meget rørt, glad og stolt. Det er et udtryk for, at opbakningen til mig blandt medlemmerne og ikke kun i de to kredse, jeg selv har, er meget, meget stor.

Andreas Steenberg, folketingskandidat, Rad., Skive og Herning

Men det blev altså Andreas Steenberg, der af de delegerede blev valgt ind som klar nummer ét. Det betyder, at han er nummer to på stemmesedlen i samtlige kredse – ud over Skive og Herning, hvor han er nummer ét, fordi det er hér, han er opstillet. 

- Jeg er meget rørt, glad og stolt. Det er et udtryk for, at opbakningen til mig blandt medlemmerne og ikke kun i de to kredse, jeg selv har, er meget, meget stor, siger Andreas Steenberg til TV MIDTVEST i dag.

Der var ellers på forhånd lagt op til en kamp mellem Steenberg og Jens Rohde, der for nylig meldte sig ind i kampen, da han annoncerede, at han efter ni år i Europaparlamentet nu vil tilbage i Folketinget. 

Læs også Steenberg tager kampen op med Jens Rohde

Jens Rohde har han tidligere gjort sig bemærket som Venstres politiske ordfører. I 2015 meldte han sig dog ud af partiet i en protest mod en - efter hans mening - alt for stram udlændingepolitik. Straks herefter meldte Rohde sig ind i det Radikale Venstre, for hvem han nu også er folketingskandidat i Viborg og Holstebro-kredsen. 

Ikke stemmer nok til to mandater

Og dermed er lagt til hård kamp om de radikale stemmer i det midt- og vestjyske ved næste folketingsvalg. Flere vurderer, at det vil være helt utænkeligt, at der bliver valgt to radikale mandater i Vestjyllands Storkreds. Derfor kan det have betydning, hvem der ligger øverst på stemmesedlen og dermed har chancen for at høste flest stemmer ved valget.

Jens Rohde vidste, at der var lagt op til kamp. Men han var også bevidst om, at det er en kamp, han ikke ser som sund for partiet. Derfor valgte han selv at trække sig fra kampen, inden den for alvor begyndte.

- Jeg rejste mig op og bad de delegerede om at stemme mig nederst på listen. Simpelthen fordi jeg ikke ønsker at bidrage til nogen former for kamp eller strid internt i partiet. Det er ikke det værd, siger Jens Rohde i dag.

Den nye dreng i den radikale klasse mener ikke, at det har nogen betydning for hans personlige valg, hvor hans navn er på stemmesedlen.

Jeg har prøvet det her før, og det har ved Gud ingen betydning, om dit navn står øverst eller ej. 

Jens Rohde, folketingskandidat, rad., Viborg og Holstebro

- Jeg har prøvet det her før, og det har ved Gud ingen betydning, om dit navn står øverst eller ej. Jeg er ny på holdet, og så vil jeg gerne ofre det her for sammenholdet. Vi er jo ikke oppe mod hinanden. Vi skal fungere som et hold, siger han.

Andreas Steenberg er glad for at kunne se frem til at ligge højt på stemmesedlerne. Han ser det som en opbakning til sit politiske arbejde. 

Læs også Rohde udfordrer Steenberg: Kun en af dem kan blive valgt

- Jeg har skabt mange resultater indenfor decentralisering af uddannelse og investeringer i vej og jernbaner. Og jeg er utrolig glad for, at mange vil støtte mig i at fortsætte mit arbejde med at skabe yderligere resultater. Jeg har også fået mange positive tilkendegivelser fra baglandet. Det betyder rigtig meget for mig, siger Andreas Steenberg i dag. 

Læs også Jens Rohde langer ud efter Socialdemokratiet i grundlovstale