Statsministeren vil flytte 660 personer fra Rigspolitiet til kredsene

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil flytte 660 årsværk fra Rigspolitiet og etablere 20 nærpolitistationer.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Scanpix / Henning Bagger

Regeringen er parat til at halvere Rigspolitiet. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2 i forbindelse med forhandlingerne om en ny flerårsaftale for politiet.

Besparelserne i Rigspolitiet skal løse to udfordringer. For det første at flytte medarbejdere og deres opgaver, som i dag løses centralt, ud i landets politikredse. For det andet reelt at skabe besparelser, som giver mulighed for at prioritere mere nærpoliti.

Statsminister Mette Frederiksen siger i et interview med Berlingske, at manøvren skal skabe mere nærhed ude i de enkelte politikredse istedet for den centralisering, som det danske politi har været igennem de seneste to årtier. I 2007, hvor politireformen trådte i kraft, blev 40 procent af politistationerne rundt omkring i landet lukket, og landets 54 politikredse blev til 12.

- Vi skal vende udviklingen

Men nu lægger regeringen altså op til, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer rundt omkring i landet.

- Det her meget store skridt skal vise, at det faktisk kan lade sig gøre at vende udviklingen, selv om mange nærmest opfatter den som uundgåelig, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

- Min påstand er, at centraliseringen ikke kun har fundet sted for at få flere muskler til at bekæmpe nye kriminalitetsformer. Noget er sket som led i en generel samfundsudvikling, vi ikke bare skal acceptere, fortsætter hun.

Knap 900 årsværk vil berøres enten i form af udflytning, omplacering eller en fyring. 240 af årsværkene skal komme gennem den store spareplan, Rigspolitiet præsenterede i januar.

Fyringer kan være på vej

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup skal de berørte ansatte fra Rigspolitiet enten flyttes ud i politikredsene eller overflyttes til mere komplekse sager, som der skal mere fokus på.

- Målet er at få flyttet folk ud, så de er tættere på borgerne og bevare nogen, som kan være endnu skarpere på for eksempel den økonomiske kriminalitet, siger han til TV 2.

Ifølge Nick Hækkerup kan der også blive nedlagt stillinger og oprettet nye, hvor der skal ansættes folk med de rette kompetencer til at løse opgaverne. Hvor mange ansatte i Rigspolitiet, der reelt kan komme til at stå med en fyreseddel i hånden i sidste ende, vil han dog ikke sætte tal på.

- Vores ambition er at passe på vores dygtige personale, men ambitionen er altså i endnu højere grad, at vi har et politi, der er nærværende for borgerne, som leverer tryghed, og som bliver rigtig gode til at klare den svære, økonomiske kriminalitet.

Brug for flere betjente ude i landet

Én ting står dog fast - der er brug for flere betjente, hvis der skal ansættes flere ude i landet.

- I det hele taget har vi brug for at styrke vores politi. Det er også derfor, at vi til næste år uddanner yderligere 150 betjente, siger Nick Hækkerup.

Hækkerup forhandler lige nu med de øvrige af Folketingets partier om, hvordan fremtidens politistyrke skal strikkes sammen.

Løser ikke problemet

Claus Oxfeldt, formand i Politiforbundet, mener ikke, at det løser det egentlige problem at halvere Rigspolitiet.

- Dansk politi er hårdt presset, og der er brug for en udvidelse af politistyrken, skriver han på Twitter.