Spot syv tegn på kræft

Generelt ved midt- og vestjyderne for lidt om faresignalerne ved kræftsygdomme

Faresignalerne ved en kræftsygdom er ikke blot knuder og ændrede modermærker. Der findes en lang række andre symptomer, som en ny kampagne skal lære os at holde øje med.

Ifølge et rundspørge her i landsdelen mener lidt under halvdelen, 45.6 pct.,  af midt- og vestjyderne, at de har godt styr på de generelle faresignaler ved kræft.

Men, hvor langt de fleste godt ved at knuder forskellige steder på kroppen er et dårligt tegn, så er det de færreste der ved at synkebesvær og længerevarende hoste også kan være et kræftsymptom.

Det skal der rettes op på lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, som nu lancerer kampagnen "7 tegn", som skal øge kendskabet til de syv mest almindelige tegn på kræft.

- Vi halter bagefter de nordiske lande, når det kommer til at opdage kræft i tide. Det tilskriver vi blandt andet, at danskerne er mere tilbageholdende med at gå til lægen med deres symptomer, siger overlæge og projektleder Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.  

Hun henviser til en spørge-undersøgelse fra landsdelen, hvor omkring halvdelen af midt- og vestjyderne svarer, at de vil "se tiden an", hvis de oplever symptomer på kræft.  

Det er stik imod anbefalingen fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse der opfordrer os til, jo tidligere jo bedre, at gå til læge.

Midt- og vestjyderne bør derfor skrive sig kampagnens budskaber bag øret, blandt andet de syv mest amindelige symptomer på kræft, som er følgende:  

  • Ændret afføringsmønster
  • Uforklarlig blødning
  • Hoste og hæshed
  • Knuder og hævelse
  • Ændrede modermærker og sår
  • Synkebesvær
  • Uforklarligt vægttab

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.