Soundbokse larmede i landsdelen: Politiet modtog knap 100 anmeldelser om høj musik

Nu vil Midt- og Vestjyllands Politi have håndteringen af larmende Soundbokse sat i system.

Gustav Grøn Madsen (til venstre) har taget sin Soundboks med ud i det gode vejr i weekenden.
Gustav Grøn Madsen (til venstre) har taget sin Soundboks med ud i det gode vejr i weekenden.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Solen stod højt på himlen, øldåserne blev knappet op, og bassen pumpede der ud af mange steder i landsdelen i den forgangne weekend.

Men netop bassen fra højtalerne, som mange unge mennesker hyggede sig med ved badesøer og i parker, var til gene for mange borgere, der havde svært ved at falde i søvn for musikken hen på aftenen.

Mange af højtalerne, som man ser i det danske sommerlandskab, er de famøse Soundbokse, der kan spille op til 126 decibel, hvilket er højere end en ambulancesirene. 

På grund af den høje musik modtog Midt- og Vestjyllands Politi knap 100 anmeldelser om musik til ulempe henover weekenden. 

Det fik patruljerne på arbejde, der skulle køre rundt til mange sammenkomster og bede de unge skrue ned for musikken. Patruljerne er dog generelt blevet mødt af forstående festglade unge mennesker.

- Når vi kom ud til højtalerne, bad vi ejeren af højtaleren om at skrue ned, hvilket de gjorde i 18 ud af 19 tilfælde her i kommunen, så det har ikke været et stort problem, når vi skred ind, fortæller Peter Justesen, der er politikommissær i Viborg Lokalpoliti.

Her kan du se tallene for antallet af anmeldelser for din lokale politistation.

Nu skal det i system

Soundbokse i den danske sommerland er ikke en ny ting i Midt- og Vestjylland, men alligevel er politiet blevet overrumplet af de mange henvendelser fra borgerne. 

Til sammenligning havde Midt- og Vestjyllands Politi en travl weekend i august 2020, hvor de rykkede ud til 50 anmeldelser om musik til ulempe. Denne første weekend i juni var der altså dobbelt op på anmeldelser.

Generelt var der på landsplan rigtig mange tilfælde af musik til ulempe sidste år. Fra 8. august til 26. august 2020 fik politiet på landsplan næsten 4000 anmeldelser.

Derfor vil Midt- og Vestjyllands Politi nu forsøge at lave en mere konkret procedure, når det kommer til gener med for høj musik.

- 100 tilfælde på en weekend er i den høje ende. Derfor er der også nogle, der arbejder for at få sat anmeldelserne, og hvordan vi skal håndtere dem, i system, siger vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Anders Hansen.

I weekenden førte de knap 100 anmeldelser til en bøde og beslaglæggelse af Soundboks i Bjerringbro og to bøder i Skive. 

Når politiet får en anmeldelse om høj musik, får ejeren af Soundboksen normalt forklaret, at hvis ikke der bliver skruet ned, vil højtaleren blive beslaglagt, og der kan komme en sigtelse.

Der er dog ingen regler om, at der skal falde en advarsel først.

- Vi oplever, at de unge ikke er helt bekendt med, hvordan vi skal håndtere de her sager. De tror, at de får en advarsel, men det behøver ikke være sådan. Det er op til patruljen at vurdere det enkelte tilfælde, og to gange i weekenden så de sig nødsaget til at give en bøde med det samme, fortæller politiassistent ved Skive Lokalpoliti Niels Bach.

Ejerne af højtalerne får bøden for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

2:41
- Det er fedt at høre høj musik, men man skal tage hensyn til dem, der bor i området, siger Gustav Grøn Madsen, der har givet 8.000,- kroner for sin soundboks.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST