Sommerens arrangementer aflyses på stribe: Sådan gør de midt- og vestjyske festivaler

Natten til tirsdag kom der nye politiske udmelding for den videre genåbning af Danmark. Det har blandt andet store konsekvenser for de midt- og vestjyske festivaler.

Skive Festival satser på at afholde festivalen første weekend i september.
Skive Festival satser på at afholde festivalen første weekend i september.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Selvom nattens politiske udmelding betyder en yderligere genåbning af Danmark, er der stadig stor uvished for de midt- og vestjyske festivaler.

TV MIDTVEST har i dag ringet til en række af de større festivaler i landsdelen for at få en status. 

Skive Festival (3.-5. september) 

Skive Festival er flyttet til den første weekend i september. 

Formand for Skive Festival Michael Eiskjær er særdeles optimistisk på festivalens vegne, men påpeger udfordringer i forbindelse med arealkrav og opdeling af festivalspladsen i sektioner.  

- Vi tænker slet ikke på aflysning, selvom det rent logistisk er en enorm udfordring at opdele festivalen i 10 sektioner. Men vi er ved godt mod og regner bestemt med at løse det, siger Michael Eiskjær. 

Formanden oplyser ydermere, at der allerede er solgt 5000 billetter, og at festivalen i år bliver uden camp. 

Thy Rock (25.-26. juni) 

Arrangør Hans Peter Jarl melde i dag, tirsdag officielt ud, at Thy Rock rykkes til 2022. 

- Ingen kan styre en pandemi, og selvom vi er ærgerlige over at måtte flytte, ser vi til gengæld frem til at afvikle et brag af en fest i 2022, når vi vender tilbage for fuld skrue, siger Hans Peter Jarl Madsen.

Han oplyser, at billetter købt til årets Thy Rock også er gyldig næste år. 

- Vi håber, at vores billetkøbere vil bakke os op og beholde billetterne til næste år. Det vil være en kæmpe hjælp for Thy Rock i vores arbejde med lave et uforglemmelig event i 2022, siger han. 

Bork Festival (4.-7. august)

Festivalen har netop meldt ud, at de for andet år i træk er tvunget til at aflyse. 

I den officielle udmelding lyder det at store krav om afstand, ingen overnatning på festivalspladsen og sektionsopdeling, bliver det langt fra den festival, som gæster kender.   

Haze over Haarum (11.-12. juni)

Det ligger fast, at Haze-festivalen vil blive afholdt - dog i en såkaldt 'Corona-edition', som formand Hanne Noermark formulerer det. 

Festivalen vil blive afholdt fredag og lørdag den 11. og 12. juni, hvor der sættes 1000  endagsbilletter til salg per dag. 

- Vi kan ikke lave den festival, som vi kender. Men selvom det bliver en Corona-edition bestræber vi os på en fed oplevelse til publikum. Det er meget vigtig for os at holde gang i frivilligheden og levere et overskud til vores foreninger, siger formanden. 

Grundet det nye format vil der formentlig også kommer ændringer i årets kunstnere på festivalen. Det vil der komme en officiel udmelding om hurtigst muligt. 

Alive Festival (29.-31. juli)

De ansvarlige fra Alive Festival kan endnu ikke give en klar udmelding om Thy-festivalens skæbne, der efter planen afholdes 29.-31. juli.

- Nu skal vi lige have et overblik og orientere os i den seneste lovgivning. Derefter vil vi hurtigst muligt komme med en officiel udmelding, siger sekretariatsleder Esben Halkier.  

Ringkøbing Fjord Jazz Festival (12.-14. august) 

Efter tirsdagens udmeldinger fra politikernes side har Ringkøbing Fjord Jazz Festival endnu ikke taget en beslutning om festivalens skæbne. 

- Vi er som udgangspunkt optimistiske, fordi vi sniger os under grænsen på 5000 deltagere, ligesom det også vil være muligt at opdele pladsen i sektioner, fordi vi har fire store telte til netop det formål, lyder det fra formand Karsten Andresen. 

Han oplyser ydermere, at de ansvarlige for festivalen vil afholde et møde en af de kommende dage og derefter træffe en endelig beslutning. 

Rock i Ringkøbing (3. juli)

Formanden for festivalen, Jens Hebroe, er frustreret efter nattens udmeldinger - særligt på grund af kravet om opdeling af festivalen i zoner. Derfor arbejder arrangørerne nu ud fra tre forskellige scenarier: Enten en aflysning, en mini-festival med 2000 gæster eller at flytte festivalen til august måned. 

- Helt generelt synes jeg, det er en skræmmekampagne, der føres fra kulturministerens side. Man har jo vist i udlandet, at der kan afholdes store arrangerementer, uden at smitter stikker af, siger Jens Hebroe. 

Jens Hebroe og resten af de ansvarlige for festivalen skal holde møde på torsdag, så der er en endelig udmelding klar fredag. 

Ikast Musikliv (18.-19. juni)

Den lille festival i Ikast må også give fortabt til de nye retningslinjer. Økonomien kan ikke hænge sammen med zoneopdelingen på 200 personer.

- Regler om højst 2000 personer kan vi godt leve med – vi er en lille festival og ikke flere samtidige gæster end dette - men kravet om zoneinddeling på højst 200 personer med adgang til velfærdsfaciliteter mv. kan vi simpelthen ikke få til at gå op i hverken logistik eller økonomi, siger Stephan Olesen, formand for Ikast Musikliv, i en pressemeddelelse.

Det oplyses i pressemeddelelsen, at alle billetter til årets festival kan bruges i 2022.