Sommer i Danmark: Flere skruer op for termostaten

Sommeren lader vente på sig, og det kan mærkes på landsdelen varmeværker. Samtidig melder Premier Is om en katastrofal juli måned.

Termostat

Gråvejrsdage og kølige temperaturer er for mange et tegn på efterår. Det er ikke desto mindre sådan, at de fleste juli dage indtil videre har set ud.

Det kan de mærke hos landsdelens varmeværker, hvor der i år er mere blus på kedlerne end normalt.

- I forhold til en almindelig dansk sommer, så ligger vi nok 20 % over det varme, vi normalt plejer at levere ud til Holstebro, siger Allan Christensen, som er afdelingsleder hos Vestforsyning i Holstebro.

At flere midt- og vestjyder skruer op for termostaten, er der måske ikke noget at sige til. De seneste 10 år har gennemsnitstemperaturen i juli ligget på 17,4 grader. I år er det ikke blevet til mere end en gennemsnitstemperatur på 15 grader i den forgangne måned.

Katastrofalt issalg

Den efterårslignende sommer har ikke kun konsekvenser for varmeværkerne. Hos Premier-Is i Thisted kører produktionen på højtryk, men isene strander på lageret, som er fyldt til bristepunktet.

- Vi har haft en katastrofal juli, og salget er markant lavere, end det var sidste år. 2015 var også en dårlig juli, så det ser ikke så godt ud, siger Christian Brink, som er kommerciel direktør hos Premier Is.

Juli måned plejer ellers at være højsæson for kolde is, men sådan er det altså ikke i år. Det hænger måske sammen med, at solen normalt skinner 279 timer i juli måned. I år er det ikke blevet til mere end 79 solskinstimer. 

- Vi har haft alt imod os. Det har regnet og været koldt, og det slår is-salget ihjel, sigerChristian Brink fra Premier Is. 

Men måske er der håb for issalget og midt- og vestjydernes varmeregning. Onsdag lover DMI nemlig op til 26 grader flere steder i landsdelen. 

 

2:16
Den våde og kolde juli har givet ekstra arbejde til varmeværkerne - og mindre til isproducenterne