Soldater ved grænsen skal frigive betjente til politikredse

På mandag begynder 160 soldater et uddannelsesforløb, og derefter kan de aflaste politiet, oplyser regeringen.

Regeringen vil med indsættelsen af 160 soldater til grænsekontrol og bevogtningsopgaver frigøre 128 årsværk hos politiet, oplyser regeringen.
    
Mandag 11. september begynder 160 soldater på et uddannelsesforløb, der varer to uger. Derefter bliver soldaterne løbende indfaset.
    
Det er regeringens forventning, at der fra slutningen af september vil være betydelige ressourcer fra Forsvaret og Hjemmeværnet, som kan aflaste politiet. Hjemmeværnet hjælper allerede politiet ved grænsen.
    
- Det er ingen hemmelighed, at det er udfordrende tider for dansk politi. Bandekonflikt, grænseindsats og terrortruslen trækker store veksler på korpset, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K). 

Læs også Politikredse afgiver flere betjente til grænsekontrol

Grænsepoliti skal aflastes

Det er en prioritet for regeringen at få aflastet det danske politi ved grænsen. Det gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klart på Venstres sommergruppemøde i august.
    
- Derfor har vi besluttet, at Forsvaret fremover skal aflaste politiet ved grænsen og i bevogtningsopgaver, sådan at vi frigør betydelige politiressourcer. Det betyder, at danske betjente kan komme tilbage i kredsene og skabe tryghed lokalt, siger Pape.
    
Regeringen har truffet sin beslutning på baggrund af et fælles arbejde mellem rigspolitichefen og forsvarschefen.
   

Læs også Den midlertidige grænsekontrol forlænges for sjette gang

Blandt politiets bevogtningsopgaver i dag er jødiske institutioner i København. Det gælder eksempelvis Carolineskolen og den jødiske synagoge i Krystalgade.
    
Den seneste tid har den verserende bandekonflikt - især i hovedstaden - også krævet en del ressourcer hos politiet. Alligevel er Politiforbundets formand ikke udelt begejstret for ideen. 

- Det er udansk at sætte militæret ind i gaderne, når det er fredstid. Men når det er sagt, så tager vi beslutningen til efterretning, og det er selvfølgelig positivt, at vi får noget assistance nu, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Læs også Grænsekontrollen dræner politikredsene på hjemmebanen