Soldater ramt af brud på datasikkerhed

Over 3000 ansatte i Forsvaret kan have fået blottet personlige oplysninger som pasnummer og cpr-nummer. Det er helt uacceptabelt, siger fagforening.

Flere end 3000 medarbejdere i Forsvaret kan have fået kompromitteret personfølsomme oplysninger.
    
Det oplyser Forsvaret.

quoteSom konsekvens er der rettet op på procedurerne, men muligt berørte bør selvfølgelig udvise opmærksomhed.

Oberst Michael Hyldgaard.

Et brud på persondatasikkerheden betyder, at personlige oplysninger fra ansatte, der har været udsendt i eller på tjenesterejse til Mellemøsten i perioden fra slutningen af 2012 og frem til udgangen af 2016, kan være blevet kompromitteret.
    
Det gælder oplysninger som for eksempel navn, cpr-nummer, pasnummer og billede.
    
- Det er beklageligt, at der er sket et brud på persondatasikkerheden for de medarbejdere, siger oberst Michael Hyldgaard, chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen.
    
- Som konsekvens er der rettet op på procedurerne, men muligt berørte bør selvfølgelig udvise opmærksomhed.

Vil ikke udtale sig om årsagen til bruddet

Hvordan bruddet er sket, og hvor længe man har været bekendt med det, vil Forsvaret ikke udtale sig om.
    
- Der er en masse detaljer, som jeg ikke kan kommentere af sikkerhedsmæssige årsager, siger Michael Hyldgaard.
    
 Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at kompromitteringen af de personlige oplysninger kan øge risikoen for forsøg på blandt andet spionage og hvervning samt eventuel chikane i forbindelse med rejser i regionen.
    
Efterretningstjenesten vurderer dog også, at risikoen for, at en medarbejder skulle opleve noget negativt, er lille. Tjenesten har endnu ikke kendskab til hændelser i forbindelse med sagen.

- Så vi vurderer ikke, at der er grund til det store postyr, men vi har alligevel følt, at der var behov for at informere bredt, siger Michael Hyldgaard.
    
I Hærens Konstabel- og Korporal Forening, HKKF, kalder formand Flemming Vinther hændelsen for uacceptabel.
    
- Sådan noget må naturligvis ikke ske for nogen mennesker, men slet ikke for soldater, hvor det kan være ekstra følsomt med ens personoplysninger.
    
Forsvaret oplyser, at det ikke har taget kontakt til de berørte, men opfordrer dem til at tage kontakt til Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste ved mistænkelige forhold.
    
/ritzau/