Sofie er en sjældenhed: Skal læse til lærer i Nørre Nissum

Der kommer endnu færre studerende læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive. Sofie er én af dem, der har valgt provinsen til.

3:01
Sofie Nygaard Jensen på sit nuværende værelse.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Sofie Nygaard Jensen er så småt begyndt at fylde flyttekasserne. Sent i aftes fik hun besked om, at hun er én ud af 34 nye studerende på læreruddannelsen i Nørre Nissum.

- Jeg har været i tvivl på det seneste, om jeg skulle være gymnasielærer eller folkeskolelærer. Men da jeg var mindre, sagde jeg altid, at jeg skulle være lærer i folkeskolen. Så det var det, jeg gik med.

Så mens mange af veninderne har valgt anderledes og flytter til større byer som Aalborg og Aarhus for at studere, flytter Sofie Nygaard Jensen fra hjemmet i Nykøbing til Holstebro.

- Jeg synes, at det var rart ikke nødvendigvis at skulle til Aalborg eller Aarhus. Jeg kan godt lide at være i Aarhus, men jeg har tit tænkt, at det er meget stort, og at der er mange indtryk.

Derfor var læreruddannelsen på Lemvig-egnen førsteprioriteten, da Sofie Nygaard Jensen skulle vælge studie. Men bo i Nørre Nissum vil hun dog ikke, så det nye hjem bliver en lejlighed centralt i Holstebro.

- Jeg tror, at Holstebro er lidt federe. Jeg forestiller mig ikke, at der sker helt vildt meget i Nr. Nissum i forhold til Holstebro.

Stort fald i antal ansøgere

Når Sofie Nygaard Jensen begynder på uddannelsen, får hun 33 nye studiekammerater på sin årgang. Men det tal kunne sagtens have været højere. Der er plads til i alt 80 nye lærerstuderende, og dermed bliver der altså 46 tomme stole.

- Jeg er super ærgerlig over det lidt faldende optag. Det kommer på bagkant af flere års dalende søgninger og optag, så det er klart, at det er en udvikling, der bekymrer os, siger prorektor på VIA University College, Gitte Sommer Harrits og uddyber:

- Der kommer til at mangle lærer i hele landet, også i det midt- og vestjyske, og derfor vil vi gerne optage lidt flere studerende, og der er masser af plads til dem.

Samme tendens gør sig gældende i Skive. Her er kun 31 ud af 151 studiepladser blevet optaget. Sidste år var det tal 39. 

- Læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive er dobbelt pressede. Vi ser et fald på læreruddannelsen generelt i hele landet, og vi ser også et generelt fald på alle vores uddannelser i Vestjylland. Det presser selvfølgelig læreruddannelserne i Nr. Nissum og Skive ret hårdt, forklarer prorektoren. 

Ligesom Sofie Nygaard Jensen fortæller, at flere af hendes veninder vælger de større byer som uddannelsessted, tror Gitte Sommer Harrits også, at geografien har en del af skylden for det dalende antal studerende. 

- Lidt hårdt skåret op, så ser vi, at de studerende vælger by, før de vælger uddannelse. Der er mange, der vil flytte sig til Aarhus blandt andet. Det er der, vi har lettest ved at fylde vores pladser.

Minister: Bekymrende tal

Før sommerferien besluttede regeringen at oprette flere studiepladser i de mindre byer, men dagens tal for optaget på VIA's uddannelser her i landsdelen indikerer, at de studerende vender ryggen til den strategi. 

Det ærgrer ministeren på området. 

- Det er bekymrende tal. De her byer er jo også steder, hvor vi ønsker at børn møder en dygtig, veluddannet lærer, når de kommer i skole, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (A).

For hende viser tallene, at regeringens øvelse med at lave flere pladser i provinsbyerne er både afgørende og nødvendig.

- Vi har både brug for at styrke økonomien i de her uddannelser, for selvfølgelig kræver det noget ekstra at drive uddannelser af den her størrelse i stedet for de store, i de store byer. Men vi er også nødt til at se på, hvor mange vi optager i de største byer for at få fordelt vores studerende af hensyn til vores samfund som helhed. 

Specialiserede uddannelser

Sofie Nygaard Jensen er spændt på at begynde på en uddannelse med relativt få medstuderende. Hun tror, at det kan bringe de studerende tættere sammen, at de er færre end mange andre steder.

- Det kunne da være fedt, at der var nogle flere. Men jeg trives også meget godt i, at der ikke er så mange, så for mig er det også meget rart på en måde.

Ifølge Gitte Sommer Harrits kunne det netop være noget af løsningen, at VIA selv bliver bedre til at formidle fordelen ved at være en del af et lille, men tæt studiemiljø. 

- Den historie skal vi blive bedre til at fortælle. Og så skal vi blive bedre til at skabe nogle stærkere profiler for vores uddannelser i Nørre Nissum og Skive, forklarer prorektoren. 

Og det er de allerede i gang med. I Nørre Nissum arbejder VIA blandt andet på at specialisere læreruddannelsen med en efterskolelinje

- Hvis man gerne vil både lære om kostskolelivet og mærke det på egen krop, så kan man det i Nørre Nissum fra næste år. Og i Skive er der en stærk erhvervspædagogisk profil blandt andet, og det skal vi blive bedre til at styrke og fortælle om. 

Men VIA kan dog ikke alene vende udviklingen. Politikerne skal endnu mere på banen, mener Gitte Sommer Harrits. 

- Nu har man jo lavet en udflytningsplan, så nu tror jeg, vi skal tale om en rekrutteringsplan. Hvordan får vi studerende til de pladser, vi flytter ud. Ser vi skarpt på det, så mangler vi ikke pladser udenfor de store byer, vi mangler studerende. 

Også de andre velfærdsuddannelser som sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver har fået færre ansøgere. Læs mere om det her.