Snart må cyklister svinge til højre for rødt

Fra 1. september bliver det lovligt for cyklister at køre over for rødt, når de svinger til højre i udvalgte lyskryds.

Om få uger betyder rødt lys ikke nødvendigvis stop for cyklister, der svinger til højre. I udvalgte lyskryds bliver det fremover lovligt at svinge til højre for cyklisterne, selvom der er rødt. Det vækker glæde blandt både cyklister og billister. 

- Jeg synes, det er med til at gøre trafikken mere smidig både for biler og cykler, siger Birgitte Rønning, der er formand for Cyklistforbundets Holstebro-afdeling.

- Hvis det rent trafiksikkerhedsmæssigt er i orden, kan jeg ikke se noget problem i det, siger Hardy Næsager billist fra Thisted.

quoteJeg synes, det er med til at gøre trafikken mere smidig både for biler og cykler.

Birgitte Rønning, formand, Cyklistforbundets Holstebro-afdeling

Forud for lovændringen har Vejdirektoratet studeret trafikanternes adfærd i forsøgskryds i blandt andet Holstebro og Silkeborg. 

- Det er dødfrustrende for cyklisterne at holde for rødt. Derfor har vi kigget på det, og det kan godt lade sig gøre at give dem lov, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er leder er Trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet. 

Øger risikoen 

De nye regler vil dog kræve tilvænning fra alle parter i trafikken, og med ændringerne følger også en øget risiko for ulykker, erkender Vejdirektoratet.

- Der er altid en risiko, og det er derfor, at vi ikke har sagt, at der nu er frit højresving for rødt for cyklister i alle lyskryds, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Kommunerne skal i samarbejde med politiet udpege de lyskryds, hvor de nye højresvings-regler for cyklisterne gennemføres.

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.