Snart kan det være slut med dyr i bur

EU-kommissionen støtter et borgerforslag, der vil forbyde at holde dyr bag tremmer. Det rammer især svineproducenter og producenter af buræg.

2:08
EU-kommissionen støtter borgerforslag, der vil forbyde at holde dyr bag tremmer. Det rammer især svineproducenter og producenter af buræg. Vi har reaktioner fra landbruget.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Normalt er søer, der har nyfødte og diende pattegrise, fikseret, så de ikke risikerer at mase de små grise. Men det er der flere, som vil have ændre på. 

Et borgerforslag vil have landmændene til at finde en anden løsning, og forslaget bliver bakket op af Europa-Parlamentet.

- Dyr kan føle smerte og stress, og vi har en forpligtigelse til at sørge for, at dyrene har et godt liv i landbruget. Det er derfor, vi synes, at bure skal høre fortiden til i landbruget, siger Niels Fuglsang, der er medlem af Europa-Parlamentet for socialdemokraterne.

Han bliver bakket op af en landmand fra Sørvad. Siden 2003 har Mette Bjerres grise kunne bevæge sig rundt – også selv om de har nyfødte pattegrise. Og det håber hun, at alle grise får mulighed for.

- Det bliver godt for grisene, men det bliver også et langt sejt træk for landbruget. Det er ikke noget, man bare lige gør, men man kan, hvad man vil, siger Mette Bjerre.

Niels Fuglsang, der er medlem af Europa-Parlamentet, vi have dyr i bure forbudt i hele EU.
Niels Fuglsang, der er medlem af Europa-Parlamentet, vi have dyr i bure forbudt i hele EU.
Foto: Privatfoto

Nogle af de dyr, der lever i bure, er blandt andet kaniner, burhøns og søer. Ifølge Niels Fuglsang er der i Europa 300 millioner dyr, der lever i bur i hele deres liv eller en stor del af deres liv.

- Jeg mener, at forslaget vil være en fordel for dansk landbrug, der ofte går foran på dyrevelfærd, og det kan nogle gange stille dem i en svær konkurrencesituation, hvis ikke de andre europæiske lande også gør nogle tiltag, siger Niels Fuglsang.

Han fortæller, at Europa-Parlamentet lægger op til, at alle i Europa skal udfase bure i landbruget.

Inden den 15. juli skal Europakommissionen præsentere enten et forslag eller en forklaring på, hvorfor de ikke kommer med et forslag om udfasningen af burene i landbruget.

- Jeg forventer, at det her ender med at blive EU-lov. Jeg tror, vi kan få lavet en lov, hvor vi sætter en tidsplan for, hvornår vi skal have udfaset bur-dyrene i Europa, siger Niels Fuglsang.

Der er 1,4 millioner personer, der har skrevet under på borgerforslaget.