Skoler kan få millionbonus for at løfte svage elever

Statsministeren mener at have fundet enkel og ubureaukratisk metode til at sikre, at alle lærer det, de skal.

Skoleelev Thingstrup Skole
Foto: Arkiv

120 skoler fordelt på 57 kommuner over hele landet har tirsdag fået besked om, at de kan gøre sig fortjent til en præmie i millionklassen. Det er skoler, der har en særligt stor andel af fagligt svage elever.
    
De kan opnå en præmie på mellem 1,3 og 1,5 millioner kroner om året afhængig af skolens størrelse, hvis de over tre år reducerer andelen af elever, der får under karakteren 4 i dansk og matematik, med samlet 15 procentpoint.
    
Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Risager (LA) på et fælles pressemøde tirsdag.
    
- Jeg er overbevist om, at børn, som de er flest, kan lære nok i skolen, hvis de får mulighed for det, siger Løkke.
    
- Jeg godtager ikke den forklaring, at fordi man er født ind i en bestemt baggrund eller i en bestemt familie, kan skolen bare give op.
    
Riisager kalder det et "nybrud" på den måde at bruge økonomiske incitamenter på den måde. Håbet er, at det vil styrke skolernes ledelses fokus på at løfte de svageste elever.
    
De 120 skoler har i gennemsnit 38 procent elever, der ikke opnår karakteren 4 i dansk og matematik i ved prøverne i 9. klasse.
    
Hvis det lykkes dem at nedbringe den andel med 15 procentpoint over tre år, vil de komme ned på landsgennemsnittet. Og det burde være realistisk, mener Løkke.
    
- Der er tale om rigtig mange penge, der kan være et stort boost til den enkelte skole, siger Riisager.
    
Løkke betegner metoden som "enkel og meget ubureaukratisk". Han henviser til erfaringer fra sundhedsområdet i 00'erne. Her blev sygehusene stillet penge i udsigt, hvis de nedbragte ventelisterne.
    
- Det virkede dengang. Det kan virke igen, siger Løkke.
    
Det er dog ikke hele Christiansborg, der jubler over regeringens nybrud med økonomiske gulerødder til folkeskolerne.
    
- Hvis vi virkelig vil løfte de svage elever, kræver det ikke, at man jager præmier som skoleleder og løfter enkelte elever i nogle få fag, siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.
    
- Der vil være endnu mere fokus på karakterræs. Men der vil være mindre fokus på helhedsindsatsen for børnene og de investeringer, der er brug for.
    
/ritzau/