Skoleelever bag nyt fund i naturen

En 4. klasse fra Holstebro har gjort et opsigtsvækkende fund, der får forskere til at juble. På bladene i skolegården gemte sig en ny mælkesyrebakterie.

Mie Elise Hejberg Olesen, Onur Gyunay Hysernov, Mohammed Abdulqadir og deres klassekammerater står bag fundet af en helt ny mælkesyrebakterie. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det overordnede mål var egentlig at vække elevernes interesse for naturvidenskab, men et masseeksperiment blandt 25.000 skoleelever i 2018 har bragt meget mere med sig. Helt konkret 10 hidtil ukendte bakteriearter.

- Det er simpelthen noget som forskningsverden og i det hele taget samfundet får rigtig stor glæde af. Så vi er glade, men vi er mest glade på elevernes vegne, fordi det simpelthen viser, at de har gjort et fantastisk stykke arbejde, siger projektleder hos det nationale naturfagscenter (Astra), Lene Christensen. 

En af de nye opdagelser er blevet gjort af eleverne i 4. klasse på Nørre Boulevard Skole i Holstebro. På blade i skolegården fandt de en helt ny mælkesyrebakterie.

- Det er virkelig sejt. Og det er virkelig sejt, at vi har vundet blandt så mange mennesker, der var med til det, siger 11- årige Onur Gyunay Hysernov fra 4.c.

Hans begejstring deler klassekammeraten, 10-årige Mohammed Abdulqadir.

- Det var ret spændende, for jeg ikke har prøvet det før, siger han.

Masseeksperimentet 2018

  • Arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter.

  • Danmarks største skoleeksperiment. 

  • Formålet med Masseeksperimentet er at give eleverne en oplevelse med virkelig forskning, afprøve naturvidenskabelig arbejdsmetode og give dem viden om naturfaglige emner. 

  • 25.000 elever gennemførte forsøget i september 2018 og registrerede knap 18.000 prøver.

  • Siden da har over 70 laboranter og forskere på Novozymes deltaget i analyser af prøverne.

Kilde: Masseeksperimentet.

Se mere

Åbne øjnene for naturvidenskab

Bakterier kan bruges i udviklingen af sunde og naturlige fødevarer, men det primære formål med eksperimentet har været at vække begejstring for naturvidenskab blandt eleverne landet over ved eksempelvis at lade dem indsamle og analysere planteprøver. 

- Det er rigtig godt for eleverne, at det er noget, som kan bruges i virkeligheden, siger projektleder på eksperimentet, Lene Christensen. 

Men også resultaterne med hele 10 nye bakteriearter vækker begejstring.

- Det her viser, at eleverne har været i stand til at lave et stykke arbejde derude, som har været så brugbart, at vi kan få så gode resultater, som vi har fået, siger Lene Christensen. 

Til sammenligning bliver der sædvanligvis kun fundet en ny bakterieart årligt.

Eleverne har mandag fået et diplom for deres fund.  Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Og hvis ikke 10-årige Mie Elise Hejberg Olesen fra 4.c er blevet helt lun på naturvidenskaben, så har hun i hvert fald lært noget nyt.

- Jeg har aldrig før tænkt på, at ting fra naturen kunne være med i mad og drikke, siger hun. 

Udover et diplom samt æren for fundet af den nye bakterie må eleverne i Holstebro også være med til at give den et navn. Og det har 10-årige Mohammed Abdulqadir allerede et bud på. 

- N.B-bakterien. Fordi det er opkaldt efter den her skole, siger han.  

De nyopdagede bakterier skal nu undersøges af Novozymes for at finde ud af, hvilke nyttige egenskaber de eventuelt har. 

02:11 Luk video