Skarp kritik af Kollerup: Regeringen tager penge fra erhvervslivet

Venstre har alt andet end lovord til overs for regeringens erhvervspolitik. Erhvervslivet bliver betragtet som et sted, hvor man henter penge, mener Torsten Schack Pedersen, der er valgt i Thy.

Torsten Schack Pedersen
Foto: TV MIDTVEST

Torsten Schack Pedersen har i sine 12 år i Folketinget altid set sig selv som erhvervslivets mand. Erhvervspolitikken er hjerteblod for venstremanden, der er valgt i Thisted-kredsen. Det skinner igennem - også nu, hvor han er kommet i opposition og skyder med skarpt mod S-regeringen.

- Erhvervslivet bliver af den nuværende regering betragtet som et sted, hvor man henter penge. Man siger en masse flotte ting om rammevilkår, at man gerne vil det ene og det andet - men virkeligheden er, at det handler om at tage penge fra erhvervslivet, siger Torsten Schack Pedersen, det er medlem af Folketingets Erhvervsudvalg.

Venstremandens kradse kritik bliver givet i nyeste udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor regeringens erhvervspolitik er til debat. Udover Torsten Schack Pedersen medvirker erhvervsminister Simon Kollerup (Soc.dem.), folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF) samt Claus Arberg, der er direktør på Hvidbjerg Vinduet og formand for Dansk Industri i Midt- og Vestjylland.

- Forståelsespapiret (regeringens aftale med SF, Radikale og Enhedslisten, red.) indeholder ikke meget til erhvervslivet. Der er ikke meget, der viser interesse for, hvor pengene skal komme fra, bemærker Claus Arberg.

DI-formandens kritik er ikke så skinger, som Torsten Schack Pedersens, men han noterer sig, at det, i følge ham, er regeringens opfattelse, at erhvervslivet kan og skal holde for.

- Det ligger lidt i det, at kan vi få trukket noget ud af virksomhederne. Og der er bekymrende, mener Claus Arberg.

- Der er noget med tonen, siger DI-formanden.

Minister forstår ikke kritikken

Simon Kollerup lytter til kritikken, men forstår den ikke. Han skyder både oppositionen i Folketinget og dansk erhvervsliv i skoene, at de ikke læser regeringens forståelsespapir, som det, det er - nemlig et forståelsespapir og ikke et regeringsgrundlag i traditionel forstand.

- Der er tale om en forståelse mellem nogle partier om ting, vi synes er vigtige at starte med at prioritere. Og der fylder velfærden helt naturligt, fordi den har haft det rigtig hårdt, påpeger erhvervsministeren.

 
 
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Uenighed om skat på generationsskifter

Noget af det regeringen, med blandt andre Simon Kollerup som bannerfører, har villet ændre på, er beskatningen i forbindelse med generationsskifter i erhvervslivet. Siden Socialdemokratiet i juni overtog regeringsmagten, har partiet stået fast på at hæve arveafgiften for familieejede virksomheder til 15 procent.

- Vi har valgt at rulle en skattelettelse tilbage, som den tidligere regering havde lavet. Og man kan sige: Hvad får man ud af det? Jamen, der får man mulighed for at prioritere for én milliard kroner på ting, som jeg ved, vores erhvervsliv også efterspørger, nemlig for eksempel adgang til en mere velkvalificeret arbejdskraft. Vi kan investere mere i vores uddannelsessektor og adgang til forskning, siger Simon Kollerup.

Erhvervsministeren og regeringen er på grund af forslaget kommet i modvind i store dele af erhvervslivet, og får i studiet på TV MIDTVEST ikke point fra hverken Dansk Industri, Venstre eller Dansk Folkeparti.

- Der er jo tale om penge, som bliver trukket ud af gode, danske familieejede virksomheder, som de jo så ikke kan bruge til at lave vækst og arbejdspladser for, kritiserer Dennis Flydtkjær.

- Det er fair nok, at regeringen gerne vil bruge flere penge på børn og minimumsnormeringer. Men pengene skal jo komme et sted fra. Og det er jo virksomhederne, mener DF-politikeren fra Herning.

29:43
Erhvervsministeren, socialdemokraten Simon Kollerup fra Thy, er denne gang gæst i Krydsfelt-studiet, hvor han debatterer med formanden for DI Midt Vest, Claus Arberg, samt to folketingsmedlemmer fra landsdelen, Torsten Schack Pedersen (Venstre) og Dennis Flydtkjær (DF).