Skærper reglerne: Høns må ikke længere gå fri

Høns og andre fugle i fangenskab skal fra midnat bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig, meddeler Fødevarestyrelsen.

fødevarestyrelsen

For at undgå at den fugleinfluenza, som de seneste dage er fundet i vildfugle flere steder i Danmark spreder sig, bliver det fra midnat lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten inden døre eller under hegn og med fast tag.

Ænder, gæs og fjervildt, er dog undtaget, da de ikke kan holdes indendørs. Det meddeler Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Kravene skal være med til at mindske risikoen for, at den frygtede fugleinfluenza H5N8 spredes fra vildfugle til fjerkræ både hobbybesætninger og erhvervsfjerkræ.

Sker det, står Danmark til at miste eksportindtægter i millionklassen, fordi en lang række lande øjeblikkeligt vil standse deres import af blandt andet dansk fjerkrækød.   

- Uanset om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen, forklarer souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

- Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan være med til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger, siger Stig Mellergaard. 

Stramningen kommer, efter at fugleinfluenzaen har bredt sig og er konstateret blandt vilde måger, ænder og svaner i Danmark.
    
Den har også ramt fjerkræbesætninger i andre EU-lande, men indtil videre er de danske fjerkræavlere altså gået fri.
    
Fugleinfluenzaen er af typen H5N8 og er ikke farlig for mennesker. Men den kan anrette stor skade, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.
    
Det Danske Fjerkræråd anslår, at et tidligere udbrud af H5N1, der ramte Danmark i 2006, kostede branchen 200 millioner kroner.
    
Det er ikke kun de døde høns, der koster. Hvis sygdommen konstateres i Danmark, vil det betyde stop for eksport af slagtekyllinger. Dem sælger vi årligt 120 millioner af til udlandet, skriver Ritzau.