Skærpede adgangskrav rammer HF-uddannelser

Det får konsekvenser for landets gymnasier, hvis regeringens gymnasieudspil bliver en realitet. Samtidig kan det også få unge til at gå andre veje.

Regeringen har i dag præsenteret sit gymnasieudspil. Et væsentligt tiltag er, at man fra regeringens side vil skærpe adgangskravene til landets gymnasiale uddannelser. En karakter på minimum fire i henholdsvis dansk og matematik bliver fra skoleåret 2019/2020 adgangsbilletten til de gymnasiale uddannelser. På Vestjysk Gymnasium i Tarm frygter de for de nye adgangskrav til HF-uddannelsen.

- Det kommer til at betyde, at 25 procent af den årgang, vi har fået ind i år, ikke ville komme ind. Vi vil alligevel få de samme omkostninger, men i så fald til mindre klasser. Det svare til, at vi kommer til at miste en indtægt på 1,1 millioner kroner. Jeg synes ikke, det er fair over for HF-kursisterne. De får primært kun adgang til mellemlange videregående uddannelser, men alligevel skal de opfylde samme optagelseskrav som de treårige gymnasiale uddannelser, siger vicerektor på Vestjysk Gymnasium, John Frederiksen.

 

Regeringen åbner i sit gymnasieudspil op for, at de elever, som ikke har karakterkravet på fire, får mulighed for at blive optaget på HF gennem en individuel vurdering på baggrund af personlige og faglige forudsætninger for at bestå en HF-uddannelse.

Adgangskrav kan slukke drømme
22-årige Pernille Lundager Fauerby går i 1. HF på Vestjysk Gymnasium. Hun drømmer om at blive sygeplejerske, og som et led i den drøm, er hun startet på HF. Hun er dog ikke sikker på, om hun ville være blevet optaget på gymnasiet, hvis hun skulle have opfyldt regeringens planlagte optagelseskrav.

- Hvis optagelseskravene havde været der, da jeg søgte ind, ville det have gjort det sværere for mig at blive optaget. Jeg skulle have læst op på forskellige fag. Hvis det var tilfældet, havde jeg nok fundet på noget andet, siger Pernille Lundager Fauerby.

Pernille Lundager Fauerby er startet på HF, efter hun har afsluttet niende klasse. Hun har gennem det seneste år været på barsel.  


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.