SF-veteran dømt ude af vælgerne

SF's Steen Gade har siddet i Folketinget i 27 år. Nu er det slut. Få her et overblik over, hvilke vestjysk-valgte politikere, der efter valget er dømt enten inde eller ude - og hvor, der bliver kamp om pladserne.

Det lykkedes for De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at blive valgt til Folketinget fra Vestjyllands Storkreds med 4,9 procent af stemmerne.

Den tidligere Viborg-borgmester havde på forhånd erklæret, at han ville forlade formandsposten, hvis det ikke lykkedes ham at blive valgt.

I 2011 opnåede partiet blot 3,8 procent af stemmerne i storkredsen, hvilket ikke rakte til mandater, men denne gang var 4,9 procent nok til at give partiformanden et tillægsmandat.

Søren Pape Poulsen slog torsdag aften fast, at han fortsætter som formand for De Konservative, selv om partiet gik to mandater tilbage på landsplan.

SF-veteran dømt ude

Derimod bliver det et farvel til det erfarne SF-folketingsmedlem Steen Gade, idet partiet mister sit enlige mandat i storkredsen. Heller ikke Kristendemokraterne samlede stemmer nok til et mandat i Vestjylland.

De Radikales Andreas Steenberg bevarer sit mandat, og der er også gevinst i det vestjyske for Alternativet.

Spidskandidat Sascha Qvortrup har imidlertid trukket sig, da hun kort efter valgudskrivelsen fik tilbudt sit drømmejob. Da hendes tilbagetrækning kom sent i valgkampen, var det ikke muligt at ændre stemmesedlerne, og en stemme på hende talte derfor som en listestemme til partiet.

De to tilbageværende kandidater på stemmesedlen er René Gade fra Silkeborg og Jørn Trabjerg Pedersen fra Herning. En af dem står altså til at blive valgt for Alternativet, når de personlige stemmer tælles op fredag.

Kamp om Venstre-mandater

Største parti i Vestjylland er Venstre trods en tilbagegang på et mandat til nu fem pladser. V-næstformand og gruppeformand Kristian Jensen og politisk ordfører Inger Støjberg sætter sig givetvis på to af dem.

De resterende tre mandater kan blive en kamp mellem folketingsmedlemmerne Kristian Pihl Lorentzen, Mads Rørvig, Esben Lunde Larsen og Thomas Danielsen.

Socialdemokraterne fastholder fire mandater, og det kan betyde genvalg til folketingsmedlemmerne Mogens Jensen, Thomas Jensen, Karin Gaardsted og Annette Lind.

Dansk Folkeparti går et mandat frem til tre, og såvel skatteordfører Dennis Flydtkjær som Christian Langballe, der er indfødsrets- og kirkeordfører, henter formentlig de første mandater, mens Preben Andersen, byrådsmedlem og 1. viceborgmester i Skive, samt Karina Due, byrådsmedlem i Silkeborg, nævnes som bud på det tredje DF-mandat.

Enhedslisten kan se frem til at få Jakob Sølvhøj i Folketinget, og Liberal Alliance, der også henter et mandat, får sandsynligvis genvalgt Leif Mikkelsen.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.