Seriefodbolden er i frit fald: Medlemstallet styrtdykker

På ti år er hvert femte hold i seriefodbolden forsvundet fra turneringen. Det er en udvikling, der gør ondt på områdets fodboldklubber.

Nye tal fra DBU viser, at der bliver færre seniorfodboldspillere i det midt- og vestjyske.
Nye tal fra DBU viser, at der bliver færre seniorfodboldspillere i det midt- og vestjyske.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Seriefodbolden for herrer er i frit fald. Nye tal fra DBU Jyllands Kreds 2 viser, at antallet af turneringshold her i Midt- og Vestjylland de seneste 10 år er styrtdykket. Ved turneringsstarten for knap en uge siden var der sammenlagt 61 færre herre-seniorhold på fodboldbanerne, end der var i 2008.

En af de klubber, der er gået fra otte herreseniorhold til to er Lemvig GF, der blandt andet tror, at det faldende antal spillere skyldes faldende børnetal og flugten mod de større uddannelsesbyer. 

- Førhen når de unge mennesker var færdige med HHX, gymnasiet, handelsskolen eller hvad der ellers er, så blev de tit i området et-to-tre år. Nu er de jo væk, kort tid efter de har fået studenterhuen, siger Keld Østergaard, der er træner for klubbens førstehold. 

Samtidig med faldet i antallet af seniorspillere, der trækker i fodboldstøvlerne, har kulturen omkring seriefodbolden også ændret sig, vurderer DBU. 

- Vi prioriterer ikke fodbolden som det første længere. Førhen kunne man godt springe en fødselsdag over, eller komme lidt senere. Det var lige før, at det gjaldt til et bryllup også. Sådan er det ikke længere, forklarer Johanne Berg, der er formand for DBU Jyllands Kreds 2. 

Spillet er ikke ude

På Idrættens Analyseinstitut i Aarhus holder de øje med danskernes idrætsvaner. Generelt er antallet af voksne i foreningsidrætten faldende, men i analyserne her står det også klart, at antallet af mandlige fodboldspillere er faldet. 

- Det kan være svært at passe ind i et travlt hverdagsliv med familie og karriere. Der ser man et behov for, at de fritidsaktiviteter, man går til, i stigende grad er mere fleksible og ikke nødvendigvis har en fast struktur over en lang sæson, forklarer analyse- og forskningsleder, Maja Pilgaard.

I stedet har mange mænd kastet deres kærlighed på sportsgrene som mountainbike, løb og fitness, der lettere kan dyrkes, når det passer den enkelte. 

Men spillet er ikke helt ude for fodboldklubberne endnu, vurderer forskningslederen. 

- Klubberne vil have en fremtid, hvis de udvikler nogle mere fleksible tilbud, som gør, at man i et travlt hverdagsliv stadig kan spille fodbold, uden at det nødvendigvis er meget, meget tidskrævende, lyder det. 

Førstholdstræneren i Lemvig GF, Keld Østergaard, er også klar til at ligge de kronede fodbolddage bag sig, se fremad og arbejde med de spillere, der faktisk er i klubben.

- Vi må have fokus på den situation, der er nu. Og så sige: Okay, vi er færre hold. Jep, det er vi. Men så skal vi fandeme også sørge for, at dem, der er her, de synes, at det er fedt at være her, siger han.

Nedturen for seniorfodbolden er netop nu på dagsordenen ved en række distriktsmøder arrangeret af DBU.