Selvom vindmøller flytter: - Stadig ikke godt nok

Selvom Vattenfall nu flytter placeringen af deres vindmøller flere kilometer væk fra kysten, er modstanderne ikke tilfredse.

Der har været masser af protester mod de kystnære havvindmølleparker, som Vattenfall skal lave langs vestkysten. Møllerne der kommer er for store, der er for mange af dem og de kommer til at stå for tæt på kysten lyder det. 

I dag har Vattenfall så meddelt, at møllerne bliver flyttet omkring tre kilometer længere væk. Det er bare ikke godt nok, lyder det fra en af modstanderne.

quoteDet er klart, at det her er bedre, end det der var før. Men stadig ikke godt nok efter vores opfattelse

Jens Kaasgard, Formand for Stop Vesterhav Nord

- Jamen jeg er da glad for de bliver flyttet længere ud, men jeg havde da gerne set, at de var kommet ud i 20-30 km afstand fra kysten. Men det er klart, at det her er bedre end det der var før. Men stadig ikke godt nok efter vores opfattelse, siger Jens Kaasgard, som er formand for Stop Vesterhav Nord.

Har lyttet til kritikken

Det er ellers netop for at komme kritikerne i møde, at Vattenfall har valgt at flytte placeringen af de nye møller.

- Vi har besluttet at flytte møllerne fordi vi har lyttet til den kritik der har været. Og så har de tre års forsinkelse som processen har givet os givet os muligheden for at gøre det, siger Michael Simmelsgaard, som er chef for Offshore Wind i Vattenfall.

I marts blev byggeriet af de kystnære havvindmøller ved Vesterhav Syd udskudt i tre år. Og det er det, som har fået Vattenfall til at ændre på møllernes placering.

For selvom det koster virksomheden et trecifret millionbeløb at møllerne får en ny placering, så mener Vattenfall at de penge er givet godt ud.

- Vi skal jo være naboer i 25 år, og så er et godt naboskab godt. Og det kommer ikke til at koste forbrugerne noget, det er udelukkende os som selskab, siger Michael Simmelsgaard.

Men det er altså ikke helt nok til, at nabofreden har sænket sig.

- Det er klart, at det her er bedre, end det der var før. Men stadig ikke godt nok efter vores opfattelse, siger Jens Kaasgaard.

Må ikke flytte dem længere væk

Det er bare slet ikke muligt for Vattenfall at flytte møllerne længere væk. For staten har lavet en zone, som vindmøllerne skal placeres indenfor. 

- Vi gør jo det maksimale vi kan gøre indenfor området. Så i den her omgang har vi ingen forventninger om der kommer klager, siger Michael Simmelsgaard, som er chef for Offshore Wind i Vattenfall.

Klagerne retter sig da heller ikke i samme grad mod Vattenfall længere.

- Vattenfall har egentlig gjort hvad de kunne lige nu. Men jeg er ked af, at møllerne stadig er placeret i en lang linje. Jeg håbede på de kunne korte det ned til betydeligt færre og lave et andet opstillingsmønster, siger Jens Kaasgaard.

Det er i stedet staten, som nu står for skud hos Stop Vesterhav Nord.

- Staten kunne jo træde til nu og sige, at det vil vi se på og så få det ændret, så de kan komme ud, hvor alle de nye havvindmølleparker skal ud, som er mindst 20km fra kysten, det ville være godt for os.

Lokalpolitikere er glade for beslutningen

Selvom nogle kritikere ikke er tilfredse endnu, så bliver nyheden om møllerne flytter lidt længere væk taget imod med et smil hos Søren Elbæk.

- Jeg har aldrig troet på at det er muligt at flytte de her møller længere væk, end den grænse der var lavet ved 10 kilometer ved Vesterhav Syd. Men jeg har det godt med at de er flyttet helt derud, siger Viceborgmester i Ringkøbing Skjern, Søren Elbæk.

Men selvom politikerne er glade, så skal der altså lidt til endnu, før Stop Vesterhav Nord lukker foreningen. 

- Vores medlemmer er stadig meget optaget af, at vi skal have en bedre løsning, siger formand for Stop Vesterhav Nord, Jens Kaasgaard.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.