Selvantændt klud skyld i brand: Undgå at begå samme fejl

En klud med linolie satte i nat ild til et udhus i Silkeborg. Med den rigtige håndtering kunne branden have været undgået.

Fra vejen ses saunaen, som i nat stod i flammer. Den udvændige træbeklædning brændte ned, men brandvæsnet nåede at rede det indre. Foto: Peter Erfurt, 24-7news

I nat kl. 00:36 rykkede Midtjysk Brand & Redning ud til en brand i en fritstående sauna i Lysbro ved Silkeborg. Branden opstod, fordi en klud med linolie var efterladt ved træværket, hvor den antændte sig selv. 

Hos Midtjysk Brand & Redning er det ikke et ukendt fænomen. De oplever årligt, at der opstår brand som følge af uhensigstsmæssig håndtering af den brandfarlige olie.  

- Mange gange skyldes det uforsigtighed, siger Anders Dahl Jensen, som er beredskabsinpektør hos Midtjysk Brand & Redning. 

Brandvæsnet fik hurtigt bugt med flammerne i nat. Foto: Peter Erfurt, 24-7news

Rigtig håndtering er vigtig

Selv hvis man ved, at en klud med linolie kan være selvantændende, kan det være svært at vide, præcis hvordan man skal håndtere den.

Hos Østjyllands Brandvæsen har de derfor udviklet nogle retningslinjer for, hvordan man bedst skiller sig af med den brandfarlige klud og dermed undgår en eventuel brand.

Sådan undgår du selvantændelse

  • Opbevar selvantændelig olie i en luftæt metalbeholder
  • Put kluden i en lufttæt og ikke brændbar beholder efter brug, fx et syltetøjsglas, og kom lidt vand i. Smid derefter det hele ud. 
  • Læg kluden med olie i pejsen eller brændeovnen, og lad den brænde af sig selv.
Kilde: Østjyllands Brandvæsen