Sekt-stifter dømt for kvaksalveri

Psykisk syge blev behandlet med flere dages bøn og faste, og det har nu kostet manden bag den omstridte kristne sekt Evangelist en bøde på 40.000 kroner for kvaksalveri.

Østre Landsret fastslår, at den 46-årige Niels-Christian Hedegaard har brudt loven om sundhedsfaglig virksomhed populært sagt ved at udøve kvaksalveri. Dermed stadfæster landsretten dommen fra Retten i Hillerød.

Skulle droppe medicin

De psykisk syge personer, der kom i behandling på Evangelists bosteder, skulle droppe den antipsykotiske medicin, som deres læger havde ordineret dem, og i stedet skulle de så kureres med tre døgns bøn og faste.

Sag fra Gødstrup

Den konkrete sag drejer sig blandt andet om en kvinde, der forsøgte selvmord efter at have været i behandling på Evangelist-stedet Tabitas Hus i Gødstrup.En kvinde i behandling fortalte under retssagen, hvordan hun oplevede behandlingen som psykisk terror, hvor hun skulle smile på kommando og bede konstant.

Direkte kontakt med Gud

Tidligere under retssagen har Niels-Christian Hedegaard forklaret, at han fik idéen til behandlingen af sindslidende igennem sit forhold til Gud, der ifølge Niels-Christian Hedegaard selv taler til ham hver dag.

Dæmon-uddrivelse

Politiet gik ind i sagen mod Evangelist i 2009, da tv-programmet Operation X havde vist, hvordan bevægelsen tog medicinen fra de psykisk syge og i stedet forsøgte at kurere dem ved at uddrive deres dæmoner.

2 anker

Stifteren af Evangelist ankede dommen i byretten for frifindelse, mens anklagemyndigheden også ankede, fordi den mente, at bøden skulle være 100.000 kroner i stedet, oplyser Ritzau.

Evangelist blev oprettet i 2000. Den har især fodfæste i den nordsjællandske by Gørløse men har tidligere holdt til på Mors og i Arnborg.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.