Samantha og Christian bryder statistikken: Blev forældre som 20-årige

Mange venter med at få børn til karrieren og økonomien er på plads, men det er lige omvendt hos et ungt par i Herning. De har en datter på et år og er nu i gang med uddannelser.

Christian Dybro Lützhøft og Samantha Christensen blev forældre 10 år tidligere end gennemsnittet i Danmark. Da deres datter Silvia kom til verden, var de begge 20 år.

FAMILIEKABALEN

- Det er hårdt, men det hele værd. Man bliver voksen, når man bliver forældre, for man får jo ansvaret for et andet liv, siger Christian Dybro Lützhøft.

Han boede i Ålborg og gik i 3.g, mens Samantha Christensen boede i Hobro, da de fandt ud af, at de skulle være forældre. Noget, der absolut ikke var planlagt. Alligevel var Samantha Christensen sikker:

- Jeg kunne mærke, at jeg simpelthen ikke kunne få en abort. Da jeg fik at vide, at jeg var gravid, gik jeg i panik og blev ked af det, men samtidig så var jeg bare mor. Det var bare rigtigt.

I dag er parret blevet forlovet og er flyttet sammen i en lejlighed i Herning.

Se andet afsnit af Familiekabalen med det unge forældrepar fra Herning
Foto: TV MIDTVEST

Fordomme og fordele

Silvia er født i 2018. Ifølge Danmarks Statistik var der det år kun omkring 300 kvinder på 20 år, der blev mødre. Kvinder er gennemsnitligt 29,4 år, når de får deres første barn, mens mændene er lidt ældre; nemlig 31,4 år.

Det unge forældrepar fra Herning er da heller ikke sluppet for fordommene om unge forældre.

- I starten blev vi sat i sådan en gruppe hos jordemoderen med unge forældre, der bliver holdt ekstra øje med, og vi følte ikke, at det var nødvendigt, og der var ingen grund til det. Vi følte, at det bare var fordi, vi var unge, siger Christian Dybro Lützhøft.

Samantha Christensen fortæller, at det mest er ældre mennesker, de møder fordommene fra, men også flere i familien mente, at det var for tidligt for dem at få et barn.

- Det værste er dem, der tror, at kommunen er inde over vores liv, og at vi overhovedet ikke kan tage vare på vores barn, siger Samantha Christensen.

Christian Dybro Lützhøft og Samantha Christensen vil i stedet gerne sætte fokus på de fordele, der er ved, at de er unge, mens de får børn.

- Vi har meget tid til Silvia, og vi har fysikken til at kunne springe og løbe rundt med hende, siger den unge far.

Samantha Christensen mener kun der er fordele:

- Jeg kan mærke, at min krop har været hurtig til at hele efter graviditeten og fødslen, og jeg har meget overskud i hverdagen.

I dag er Silvia 14 måneder.
I dag er Silvia 14 måneder.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST

Flere børn

I dag er Silvia 14 måneder, og i december vendte Samanta Christensen tilbage til sin elevplads efter endt barsel. Og selv om det er hårdt at blive forældre, så skal der ikke gå lang tid, før Silvia skal være storesøster.

- Der skal ikke være mere end to til tre år mellem dem, så vi skal snart i gang, siger Christian Dybro Lützhøft.

Han bliver færdig som digital handelselev i 2021, mens Samanta Christensen er færdig som finanselev senere i år.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.