Særlige fisk: - Stemningen bliver helt speciel, når vi fanger "guldfiskene"

I andet afsnit af "Vestkystfiskerne" kigges der på forskellige fiskeformer. For to dage på en fiskekutter ligner aldrig hinanden.

- Så løfter hele stemningen sig, det bliver bare en meget bedre dag. 

Når de såkaldte guldfisk kommer i garnet, så ændrer stemningen på en kutter sig. Det forklarer Kurt Adsersen, der er skipper på Vibeke Bram fra Hvide Sande. I andet afsnit af serien "Vestkystfiskerne" kommer vi helt tæt på, hvordan tilfældigheder kan afgøre, hvilken arbejdsdag fiskerne har sig. I modsætning til fordommen, så er to dage sjældent ens. 

quoteDer er ikke meget sammenhængende søvn. Det sker, at der fiskes i døgndrift på mange ture.

Kurt Adsersen, Skipper, Hvide Sande.

- Det er sjovt, når vi jager de dyre fisk, pighvar, rødtunger og havtasker. Det er udfordrende, mens de større mængder af billigere arter er mere standardarbejde, fortæller Kurt Adsersen. 

- Alle skippere har en bog, hvor de skriver om deres fangster. Du må bare aldrig kigge for meget i den. Fisk flytter sig, tendenser forandres. Det handler om at prøve nye ting, lytte til kollegaer og tænke kreativt, når du planlægger, fortæller Kurt Adsersen. 

Om arbejdsdagen byder på fiskeri efter dyre eller billige arter afgøres ofte først på dagen. Vind og vejr spiller ind i forhold til, hvad der bedst kan betale sig at gå efter. 

Lang arbejdsdag

Hvad sker der i grunden, når kutteren forlader havnen. Sidder de bare derude på havet og hygger sig med kaffen? Spørgsmålene er uden tvivl mange fra folk, der ikke kender til livet på havet. I serien kommer vi ind på livet af, hvordan en arbejdsdag ser ud. 

- Der er ikke meget sammenhængende søvn. Det sker, at der fiskes i døgndrift på mange ture. På en kold og våd nat kan man godt tænke, hvorfor gør jeg det, fortæller Kurt Adsersen. 

Kurt Adsersen elsker livet på havet.
Kurt Adsersen elsker livet på havet.
Foto: Henrik Vinther Krogh

En stor del af svaret på det retoriske spørgsmål er sammenholdet ombord og kontakten med havet. Du kan komme med ombord ved at se andet afsnit af Vestkystfiskerne i videoen herunder. 

Vestkystfiskerne er altid på jagt efter fangster i havets store spisekammer. Nogle gange jagtes der dyre fisk - pighvar, rødtunger og havtasker andre gange er det større mængder af billigere arter.