Sæler smadrer fiskeri

Stenbiderfiskeret lider voldsomt under, at sæler ødelægger deres garn. Og det er ikke sådan lige til at få lov til at skyde dyret.

Årets stenbiderfangst har været en katastrofe for mange fiskere, og årsagen er ganske simpel: sæler. Dem er der to slags af i Danmark. De små spættede sæler og så den store gråsæl, som kan veje op til 300 kilo. En af dem, der kæmper med sælerne, er Andy William Overgaard, der fisker i Limfjorden. Han har aldrig haft så store problemer med sælerne, som han har nu. Den netop overståede sæson for stenbider har været en katastrofe.

- Jamen jeg kan bare tage en dag, hvor jeg har været ude. Jeg hev 100 garn ind, og der kunne jeg se, at der skulle have været 25-30 stykker. Og der var to, siger Andy William Overgaard.

Når sælerne går i fiskernes net, snurrer de sig rundt og filtrer nettet sammen, så det til sidst er totalt ubrugeligt. De største sæler på 300 kilo går direkte gennem nettet.

Et kæmpe problem for fiskeriet

Det er muligt at få tilladelse til skyde de sæler, som generer fiskeriet, men det er faktisk et fåtal, der rent faktisk bliver skudt. Der er cirka 17.000 gråsæler i Danmark, og i 2015 blev der skudt otte, mens 13 måtte lade livet i 2016.  Det er mere usikkert, hvor mange gråsæler der er i danske farvande. Men der vurderes at være omkring 850 dyr. I 2015 og i 2016 blev der begge år skudt nul af slagsen.

De Blå grise eller hun-stenbidere havde ellers givet en god pris på grund af rognen. Og derfor ansøgte Andy William Overgaard om at få lov til at skyde de gråsæler der volder problemer. Men det kom der ikke meget ud af.

- Fra jeg sendte min ansøgning, til jeg fik svar, gik der fem minutter. Og svaret, det var nej.

Fiskeriforeningen i Thyborøn hjalp med at sende ansøgningen. Og selvom det er den første ansøgning, foreningen har sendt for at regulere bestanden, så er sælproblemet kendt af alle fiskere.

- Folk har jo opgivet at fiske stenbidere her ved land. Og det samme er det også med torsken, det er også et stort problem, siger Kurt Madsen, formand Fiskeriforeningen i Thyborøn.

Andy William Overgaard har gemt garnene for stenbiderfiskeriet væk for i år.