Sådan undgår du den værste juletrafik

Skal du ud på vejene i julen, så er du langt fra den eneste. Vejdirektoratet guider til de bedste tidspunkter at begive sig ud i juletrafikken.

Der bliver ofte trængsel på vejene i dagene omkring jul, hvor mange rejser på tværs af landet, Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Julen er traditionernes tid, og det mærkes også i trafikken. Med juletrafikken følger som regel mange biler på vejene og kø på udsatte steder.

I år kommer udrejsetrafikken til at fordele sig over flere dage, så her forventer Vejdirektoratet ikke de store trafikale problemer. Til gengæld forventes 2. juledag at blive en travl dag på vejene, og her vil trafikken især bevæge sig på tværs af landet mellem Jylland og Hovedstadsområdet via Fyn.

Her vil juletrafikken især kunne mærkes

  • E20 Fynske Motorvej (især den vestlige del)

  • E45 mellem Kolding og Aarhus

  • Køge Bugt Motorvejen

  • E20 Vestmotorvejen

  • Rute 21 til og fra Sjællands Odde

Udrejsetrafikken

Vejdirektoratet regner med, at dagene op til jul generelt vil forløbe uden de store problemer, men der er risiko for tæt trafik og kø fredag den 21. december i eftermiddagsmyldretiden samt søndag den 23. december midt på dagen.

Det anbefales derfor at undgå disse to tidspunkter, hvis man kan.

Udrejsetrafikken vil hovedsageligt bevæge sig fra Hovedstadsområdet mod Jylland, samt mellem Kolding og Aarhus på E45.

Hjemrejsetrafikken

2. juledag er som regel en af årets allerstørste rejsedage, og Vejdirektoratet forventer tæt trafik i tidsrummet mellem klokken 10 og 14.

Hjemrejsetrafikken vil primært bevæge sig fra Jylland mod København via Fyn og Sjællands Odde.

Ifølge Vejdirektoratet er der størst risiko for kødannelse nogle helt bestemte datoer. Foto: Vejdirektoratet

Vejret har stor betydning

Den helt store ubekendte faktor i juledagene er vejret, for hvis julen falder sammen med frost og snefald, kommer det til at få betydning for trafikken. Også kraftig blæst kan volde besvær som for to år siden, hvor stormen Urd ramte Danmark 2. juledag og forsinkede mange trafikanter.

DMI lover mildt og ustadigt vejr i juledagene, men nedbøren er ikke langt væk fra Danmark, og der kan falde både regn og våd sne i dagene omkring jul. Vejrudsigten er dog stadig usikker, og det anbefales at holde sig opdateret, inden man kører hjemmefra.