Sådan sker de fleste cykelulykker

Der er store problemer med cykelulykker, og mange ulykker har noget tilfælles.

Cyklen er god for både miljø og sundhed, men det kan også gå grueligt galt.

I mellem 2012 og 2016 kom i alt 130 cyklister alvorligt til skade i trafikken i Midt- og Vestjylland. Og en stor del af ulykkerne sker et bestemt sted.

Disse kommuner er med

To ud af tre alvorlige cyklistulykker sker nemlig i et kryds. Det har fået Rådet for Sikker Trafik til at starte en kampagne i samarbejde 68 kommuner over hele landet. Idéen er at få både bilister og cyklister til at bruge to sekunder ekstra på at se sig for.

- Når vi opfordrer både bilister og cyklister til at orientere sig to sekunder mere, handler det om, at det er et fælles ansvar, at vi alle kommer sikkert gennem krydset. Mange ulykker med bilister og cyklister kan undgås, hvis begge parter kigger sig bedre for og sikrer sig, at man ikke misforstår modpartens intentioner i krydset, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Mange ulykker

Modsat de fleste andre typer ulykker, så er antallet af cykelulykker ikke faldende. Det bekymrer Rådet for Sikker Trafik. Derfor vil man heller ikke kunne overse kampagnen i bybilledet, hvis man bor i en af de deltagende kommuner.

Der vil være plakater, og nogle steder vil budskabet ”brug to sekunder mere” bliver malet direkte på cykelstien.

Budskabet vil blive spraymalet på cykelstien.
Budskabet vil blive spraymalet på cykelstien.
Foto: Rådet For Sikker Trafik

- Vi vil meget gerne have knækket kurven, så vi fremadrettet får færre alvorlige cyklistulykker i kryds. Det har nemlig ofte meget store konsekvenser for cyklisterne, når de ender i en krydsulykke. Samtidig er der et stort antal cyklistulykker, som ikke bliver anmeldt til politiet, og som derfor ikke tæller med i statistikken, siger Michelle Laviolette.

Som cyklist er det en god ide at være særligt opmærksom på, om bilisten har set en, hvis man skal lige over et kryds. Oftest sker de alvorlige cyklistulykker nemlig, når cyklisten skal lige over et kryds og støder sammen med en bilist, der skal dreje.

Gode råd til at undgå ulykker i kryds

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.