Sådan skal udsatte danskere i gang igen

​Næsten 750.000 danskere er i øjeblikket på overførselsindkomst, og det koster samfundet dyrt. Det skal der nu gøres noget ved.

Tømrer
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det er dyrt, når 750.000 danskere er på overførselsindkomst, og det skal der gøres noget ved.

Derfor er en kreds af kommuner, store fonde og lokale virksomheder nu gået sammen for at hjælpe de udsatte danskere i gang igen.

Virksomheder skal blandt andet have mulighed for at ansætte de såkaldte udsatte danskere på nedsat tid, hvis de ikke kan holde til en fuld arbejdsuge på 37 timer. Det eneste virksomhederne betaler for er de timer, som den ansatte er på arbejde. Resten af månedslønnen klarer kommunen.

Arbejdsbukserne på igen

En af disse danskere er Jesper Bøjsen, der er tømrer, men blev sygemeldt, da kroppen ikke kunne længere. Nu arbejder han tre timer om dagen, fire dage hver uge hos virksomheden Dig og Mig i Bording.

- I sin tid, da jeg blev sygemeldt, og jeg tænkte, at nu skulle jeg forlade arbejdsmarkedet, der havde jeg aldrig regnet med, at jeg skulle få lov til at tage arbejdsbukser på og en tommestok i lommen igen, fortæller han.

Ikast-Brande er med

Det er tre kommuner, der skal starte projektet op. En af dem er Ikast-Brande, og de er glade for at være med.

- Virkeligheden er jo, at jobbene skal etableres ude i de private virksomheden, og det vi må konstatere er en udfordring for de private virksomheder, det er at rumme folk med udfordringer, fortæller borgmester i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer og uddyber:

- Derfor er det rigtigt vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan for at finde nye løsninger.

Udover Ikast-Brande, så er Herning Kommune også med i projektet. Det er endnu ikke sikkert, hvilke midt- og vestjyske virksomheder der skal være en del af projektet.

2:21