Sådan beskytter du dig: 10 tips til din digitale sikkerhed

Rådet for Digital Sikkerhed giver ti gode tips til, hvordan man bedst sikrer sig mod digital kriminalitet.

I takt med, at samfundet bliver mere og mere digitaliseret, så stiger antallet af digital kriminalitet også.

Politiet vil fremover gøre mere for at hjælpe ofre for IT-kriminalitet, udover at forsøge at opklare sagerne. I dag er ofrene nemlig temmelig meget overladt til sig selv. 

Men faktisk kan man som privatperson gøre meget for at sikre sin egen sikkerhed i den digitale verden. 

Hos Rådet for Digital Sikkerhed kommer foreningen med disse 10 tips, der kan gøre det nemmere at undgå digital kriminalitet. 

1. Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram

Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram
Både dine pc'er, smartphones og tablets skal beskyttes mod skadelige programmer. 

Uddybende information:

 • Antivirus på Mac og pc’er
  Benyt altid et antivirusprogram, der som minimum indeholder antivirus, antispyware, spamfiltrering, antiphishing og firewall. Antivirusprogrammet skal opdateres automatisk. Der findes falske antivirusprogrammer, brug derfor oversigter fra uvildige kilder til at finde troværdige produkter. En mulighed er den uafhængige testvirksomhed AV-TEST Institut: www.av-test.org
   
 • Antivirus på tablets og smartphones
  Brug et sikkerhedsprogram, der beskytter mod virus og forhindrer hackere i at snuse i dine data, aflytte din kommunikation eller følge med i, hvor du befinder dig. Sørg også for, at der er en funktion til at genfinde enheden, hvis den bliver stjålet eller tabt. Hvis du benytter iPhone og iPad er ikke muligt at få et komplet antivirusprogram. Bedste løsning er at du installerer en browser udviklet af en af de troværdige antivirusproducenter. Det vil give dig ekstra sikkerhed, når du browser.
   

2. Hold dine enheder opdateret

Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og dit styresystem opdateret. Vælg automatisk opdatering, når du kan, så nye sikkerhedshuller automatisk bliver lukket. Det er især vigtigt, at du får opdateret dine browsere og udvidelser til dem.
 

3. Undgå skadelige downloads når du besøger hjemmesider

Et besøg på en hjemmeside kan smitte din pc eller mac med virus. Risikoen er størst, hvis du ikke har opdateret dine programmer, men der findes også trusler, som udnytter sikkerhedshuller, der endnu ikke er rettet. Tjek at sikkerhedsniveauet i din browser er indstillet, så du altid bliver spurgt, inden du får overført informationer, filer eller programmer til din computer.
 

4. Pas på når nogen uopfordret sender dig e-mail

Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i mails kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i e-mails, du får tilsendt uopfordret. Åbn ikke vedhæftede filer i mails, du får tilsendt uopfordret. Det gælder også, når en mail ser ud til at komme fra en, du kender.

5. Brug gode passwords

Beskyt adgangen til din pc, smartphone og tablets med en adgangskode. Brug lange passwords med både tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Derved undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver hackere adgang til alle dine tjenester. Log af, så snart du er færdig med at bruge en tjeneste. Skift password jævnligt. Brug 2-trins adgangskontrol, de steder hvor du kan (fx Google, Dropbox m.fl.). 

Uddybende information:

 • Det kan være svært at lave mange gode passwords. Brug eventuelt et program til at holde styr på dine passwords (et password manager-program). Brug passwords som er svære at bryde. De skal være på 8 tegn eller mere, og de skal bestå af både store og små bogstaver samt tal. Brug denne form for stærke passwords, når du opretter netbank, digital signatur og tilgår andre tjenester som er centrale i forhold til din identitet. Du bør også bruge stærke passwords når opretter brugerkonti til Facebook, Linkedin, spil, chat rooms m.v., da du også her er udsat for sikkerhedstrusler. En nem måde at lave gode passwords på er at lave en slags sætning, hvor man f.eks. skifter alle A’er ud med 9-taller og i’er ud med spørgsmålstegn. Man kan for sig selv lave en regel om, at for eksempel det sidste bogstav altid er stort, således vil ordet Alligator se sådan ud: 9ll?g9toR. Men brug ikke den regel, vi lige har beskrevet, lav din egen! Du kan også med vilje lave ”mærkelige” stavefejl i dine passwords, hvilket gør dem sværere at bryde for en hacker. 
   

6. Tag sikkerhedskopier af dine data

Tag løbende sikkerhedskopi af dine dokumenter, din mail, billeder og andre filer. Det sikrer dig mod at miste data, hvis din computer, tablets eller telefon bliver stjålet, tabt eller går i stykker. Brug backupsystemer fra en troværdig leverandør.
 

7. Beskyt dine persondata

Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat (”phishing”). Hvis du klikker på linket, og udfylder oplysningerne, ender de hos svindlerne. Når du indtaster personlige data på en webside, for eksempel dit cpr-nummer, skal du sikre dig, at domænet er korrekt – fx www.skat.dk og ikke www.dk-skatt.dk. Du skal også sikre sig, at websiden krypterer dine oplysninger, hvilken den gør, når webadressen i browseren starter med "https" i stedet for "http". Din bank, betalingsformidlere og offentlige myndigheder bør ikke sende dig mails med links, du skal klikke på.
 

8. Pas på flytbare medier

USB-nøgler, cd'er og transportable harddiske kan være inficeret med skadelige programmer. Det er bedst at undgå at bruge dem, hvis de kommer fra en computer, du ikke kender. Brug kun fremmede flytbare medier, hvis du selv har en godt styr på din computers sikkerhed.
 

9. Undgå åbne trådløse netværk

Hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Selv om du for eksempel kun bruger et åbent trådløst net på en café til at se på en webside, henter din telefon, tablet eller computer måske mail i baggrunden. Det vil give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. De trådløse netværk du benytter bør være beskyttet med kryptering af typen WPA eller WPA2 eller bedre. 

10. Brug din sunde fornuft – og bed om hjælp hvis du er i tvivl

Hvis du modtager en mail eller ser en webannonce med et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er din mistanke sikkert velbegrundet. Brug din dømmekraft til at sortere svindlerne fra. Tænk også over det, før du deler information med omverdenen via sociale netværk. Overvej, hvordan uvedkommende kan misbruge det, du deler. Videresend ikke links og dokumenter, som du ikke selv kan stå inde for. Bed om hjælp hos nogen som ved mere end du selv gør, hvis du er i tvivl.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.