Sådan gik det da vestjysk politimand styrede Tour de France

Den vestjyske politikommissær Anders Hansen har fået sig en oplevelse ud over det sædvanlige på posten som forbindelsesofficer ved Tour de France.

Anders Hansen ankom til København torsdag aften.
Anders Hansen ankom til København torsdag aften.
Foto: Privatfoto

En 'once in a lifetime experience'

Det var, hvad Anders Hansen forventede, før han trak i arbejdstøjet i fredags for at hjælpe med afviklingen af Tour de France i Danmark – og det fik han.

- Det har været rigtig sjovt, siger han.

- Det rangerer oppe iblandt de rigtig rigtig sjove ting i karrieren, det gør det bestemt.

Nu kan politikommissæren fra Midt- og Vestjyllands Politi puste ud efter tre hektiske og begivenhedsrige dage, hvor han har fået trænet sit franske.

Hans opgaver har nemlig været at holde kontakt til franske og danske betjentene i marken - eller på asfalten - og viderebringe oplysninger, når der skete noget, der krævede, at politiet tog affære. Det hele har været styret fra A.S.O.'s koordinationscenter.

Koordinationscenter
Foto: Privatfoto

Heldigvis har Anders Hansen og hans kollegaer kun haft småting at tage sig af, som for eksempel tilskuere, der ikke kunne holde sig væk fra ruten. 

Til gengæld har der været rigeligt med småting, så den 60-årge betjent har haft nok at se til.

- På Sjælland havde vi en fransk motorcykel, der gled i noget hvid maling på vejen og ramte ind i to tilskuere. Heldigvis fik de kun knubs og små skrammer, siger han.

I forbindelse med uheldet var Anders Hansens opgave at formidle kontakten mellem A.S.O og de tilskuere, der blev ramt af motorcyklen, da A.S.O. gerne ville give en lille hilsen og beklage hændelsen.

Hvad er A.S.O. og A.S.O.'s koordinationscenter?

En del af noget stort

Den erfarne betjent er imponeret over hele set-uppet omkring Tour de France, og det har været en stor oplevelse for ham at mærke, hvordan alt var planlagt, timet og tilrettelagt ned til mindste detalje.

Det har han mærket helt tæt på, fordi han selv var en del af det store puslespil.

- Der er blandt andet et billede af vores kæmpe tv-skærm, hvor vi har adgang til i hvert fald mere end 40 forskellige tv-kameraer på motorcykler, helikoptere og så videre. Alt hvad der skete, sad jeg på første række til, og havde de første informationer om. Så man sidder jo lige i orkanens øje, siger betjenten.

Anders Hansen har haft det store overblik fra mere end 40 kameraer.
Anders Hansen har haft det store overblik fra mere end 40 kameraer.
Foto: Privatfoto

Og Anders Hansen har ikke været nem at distrahere i arbejdet, selvom han har været omringet af kendte ryttere og flot cykelløb. Han er nemlig ikke den store cykelfan, og det har de sidste tre dages begivenheder ikke sådan lige kunnet ændre på.

- Jeg har da fået sms’er hjemmefra, om det her nu betyder, at jeg vil med på ferie til Frankrig og se cykelløb – men lad os nu se, siger han.

- Jeg bliver ikke den, der afsætter tre uger til at sidde og se Tour de France - det gør jeg ikke. Men jeg synes, det er sjovt at være med til. Det er begivenheden mere end konkurrencen i det.

En tragisk afslutning

De tre dage præget af hændelser i småtingsafdelingen tog en noget uventet og dramatisk drejning, da der skulle sættes punktum på den sidste dag.

- Jeg var egentlig klar til at lukke ned, og var lige ved at tage min øresnegl ud, da jeg kunne høre, der kom en hastemelding. Fra at vi har været i event-beredskabs-tilstand, så blev vores opgave lige pludselig en krishåndterings-opgave.

Anders Hansen refererer til skudepisoden i shoppingcentret Field's, som betjentene pludselig skulle forholde sig til.

- Der blev vores opgave i Sønderborg at sikre, at hele Tour de France-showet kunne komme sikkert fra stedet.

På trods af den tragiske afslutning på arbejdet, ser Anders Hansen tilbage på de seneste tre dage med stor glæde.

- Politiets planlægning og udførelse af tingene kan jeg kun smile af og være lidt stolt af. Vi har også fået ros af franskmændene, siger han.

Selvom vestjyden har siddet meget på kontoret, har han også været ude at mærke stemningen blandt tilskuerne, og han er generelt imponeret over indsatsen og opbakningen.

- Jeg synes godt, vi kan ranke ryggen, og sige - det her, det kan vi godt som danskere, siger han.

2:11
Både fransk og dansk politi var tilstede i reklamekaravanen.
Foto: Privat