Så er det ud med svampekniven: Karl Johan-eksplosion i skovene

Vejrforholdene er lige nu helt optimale for spisesvampe.

Karl Johan-svampen, der også kaldes Spiselig Rørhat er blandt Europas mest eftertragtede spisesvampe.
Karl Johan-svampen, der også kaldes Spiselig Rørhat er blandt Europas mest eftertragtede spisesvampe.
Foto: Scanpix / Shutterstock

Svampejægere kan godt pakke kniv og kurv og begive sig ud i skoven. Det fugtige vejr betyder nemlig, at spisesvampene pibler frem, og især for den store Karl Johan-svamp er forholdene optimale - men man skal være hurtig.

- N​år det er så varmt og fugtigt som nu, så går udviklingen utrolig hurtigt. Man kan gå et sted den ene dag uden at se nogen Karl Johan-svampe, og dagen efter er de allerede blevet for gamle, fordi det går så ufattelig hurtigt, fortæller naturvejleder Karsten Bjørnskov. 

2:34
Naturvejleder Karsten Bjørnskov viser, hvordan man genkender Karl Johan-svampen.

Karl Johan-svampen er en af de allerbedste spisesvampe man kan samle herhjemme, og den kan især findes i lysninger i skovområder eller ved vejkanter. I år har svampene haft optimale vækstforhold med først en varm og tør sommer efterfulgt af en periode med regn, men det betyder også, at man skal holde øje med, om svampene stadig er friske.

- Bunden skal være fuldstændig hvid, for ellers kan der være gået svampemyg i svampen. Hvis der er det, så skal et skæres væk. Vi vil gerne have en fuldtændig ren flade inde i svampen, siger Karsten Bjørnskov.

Karl Johan kan spises både rå, tilberedt og tørret.