S-borgmester går mod regeringen: Vil åbne for tyske turister

Stik mod regeringens udmeldinger, mener den socialdemokratiske borgmester i Holstebro, det er forsvarligt at lukke tyske turister ind i landet.

Regeringen har mødt stor politisk modstand på spørgsmålet om, hvornår det er forsvarligt at åbne de danske grænser igen. 

Udenlandske turister er fortsat ikke velkomne. Og det er langtfra godt nok, mener den socialdemokratiske borgmester i Holstebro, H.C. Østerby.

- Det er jo forfærdeligt for hele branchen. Det er forfærdeligt for sommerhusudlejningen. De bløder jo voldsomt nu. Konsekvensen er en masse mennesker, der mister deres job. Branchen har allerede mistet en kæmpe omsætning, så jo før vi kan få stoppet den blødning, jo bedre, lyder det fra den røde borgmester.

Derfor er ønsket, at tyske turister, der har et lejebevis til et sommerhus, kan få lov til at nyde Vestkysten. 

- Tyskerne handler ind de lokale steder og lægger penge i detailhandlen, som har det rigtig svært i de her år. Derfor er det en stor mangel, og jeg håber snart, at grænsen bliver åbnet for tyske turister, siger H.C. Østerby.

Lægger pres på alle steder

Den socialdemokratiske borgmester står langt fra alene med den holdning.

Sammen med aktørerne i Partnerskab for Vestkystturisme har borgmesteren skrevet et brev med deres holdning til Statsministeren. 

- Vi lægger pres på alle steder - og bliver ved. Ingen kan være i tvivl om, hvor meget det her betyder for vestkystturismen i Danmark. Det er især her, det bløder rigtig, rigtig meget, siger H.C. Østerby. 

Den gradvise genåbning af de danske grænser har vakt stor debat. Efter den seneste forhandling blev partilederne enige om at udvise fase to af genåbningen af Danmark. 

Det betød blandt andet, at listen over anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark bliver udvidet fra 25. maj, så eksempelvis udlændinge, der ejer et sommerhus i landet, må rejse ind.  

Men øvrige tyske turister er altså fortsat ikke velkommen. 

quoteTyskerne ligner os så meget, og de kender betingelserne, når de kommer herop, fordi de har været underlagt de samme. Jeg mener, at vi tænker ens, og at det måske kun er sproget, der er til forskel.

H.C. Østerby, borgmester i Holstebro, Socialdemokratiet 

Det vestjyske folketingsmedlem Annette Lind (S), der er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn, forsikrer, at der kommer en afklaring inden 1. juni. 

- Jeg kan godt forstå frustrationen, og der er ikke noget, der skal være lukket et sekund mere end højest nødvendigt. Der pågår en dialog med nabolande, og vi har åbnet meget op. Men vi bliver nødt til at gøre det på en ansvarlig måde, siger hun. 

Ved godt, at en kontrolleret genåbning er vigtig

Holstebro-borgmesteren er enig med sine partifæller på Christiansborg i, at en kontrolleret genåbning af grænserne er vigtig.

Alligevel mener han, det er forsvarligt at lade de tyske turister, der har en lejebevis til et sommerhus komme ind i landet.

- Tyskerne ligner os så meget, og de kender betingelserne, når de kommer herop, fordi de har været underlagt de samme betingelser. Jeg mener, at vi tænker ens, og at det måske kun er sproget, der er til forskel.

Bliver der ikke fyldt med tysk-snakkende turister langs den jyske vestkyst til sommer, har vi, ifølge H. C. Østerby, kun set toppen af isbjerget.  

- Så er det jo et erhverv, der kommer til at have endnu mere ondt. Der vil komme endnu flere fyringer, og der vil komme yderligere konkurser. Det er der ingen tvivl om, siger han. 

Udvidelsen af fase to af genåbningen betyder blandt andet også, at udenlandske kærester og bedsteforældre må rejse over grænsen, ligesom forretningsfolk må rejse ind og ud af Danmark.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.