Rotteangreb vælter ind på værkstederne

Værkstederne melder om en stigning i antallet af biler, som er blevet ødelagt af rotter, der søger ly for vintervejret.

Det er ikke sikkert, du selv er klar over det, men din bil kan være hjemsted for ubudne gæster.

I det kolde vejr søger rotterne varme steder at skjule sig, og her er motorrummet på en bil perfekt. Det er bare knapt så perfekt, hvis man er bilejer. Rotteskader i biler er blevet et kendt problem blandt landets automekanikere, og en undersøgelse lavet af Autobutler viser, at hos 300 automekanikere er der lige nu 100 biler inde med rotteskader.

Det gælder blandt andet hos Midtjysk Dæk- og Servicecenter i Herning. Her har der i løbet af de seneste 14 dage været fire biler inde med rotteskader.

- Det kan blive en større operation, for de kan have bidt flere steder derinde, så vi er som regel nødt til at skifte flere ledninger ud, siger værkstedets ejer, Lars Rene Jensen.

Rotterne bider for sjov

Når rotterne kravler ind i en bil, slæber de som regel madrester med derind for at kunne æde, mens de sidder varmt. Alligevel bider de ofte i ledningerne, og det er der en helt naturlig forklaring på.

- For rotterne er sådan nogle gummikabler ligesom tyggegummi for os. De sidder derinde og småkeder sig lidt, og så prøver de at bide i kablerne. Så selv om de ikke nødvendigvis spiser dem, så er skaden sket, forklarer Jan Kjærgaard, som er naturvejleder hos Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Rotteskaderne kan nemt løbe op i tusindvis af kroner i reparation af ledninger eller bremser, så er der al mulig grund til at tjekke en ekstra gang efter blinde passagerer, når det er koldt udenfor.

Se indslaget: Mange biler er rene rottereder.