Rollespil, knallert og programmering: Flere forskellige fritidstilbud end tidligere

I dag er det ikke kun håndbold og fodbold, du kan gå til i din fritid her i landsdelen.

4:14
Knallert-nørderi i Staby.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Der bliver makket i knallerter i Staby.

- Den skal snart have skiftet tændrør, konstaterer 17-årige Benjamin Andersen fra Vemb.

Sammen med andre unge holder han til i et fælles værksted. Det er en del af et nyt ungdomshus, der blandt andet skal danne rammerne om en ny forening, hvor knallertglade knægte og piger kan mødes.

- Vi er lidt bidt af det. Det er hyggeligt at gøre sammen i stedet for at sidde alene, siger Benjamin Andersen.

Han oplever, at det giver noget helt særligt at dyrke sin interesse sammen med andre.

- Det er som om, der er mere overskud, når alle er med til det. Hvis der er én, der er lidt nede, så løfter man ham, fortæller den knallertglade fyr.

Og netop sådan et fællesskab, har han manglet.

- Det tror jeg, vi alle sammen har herude.

Indtil videre tæller foreningen 20-25 medlemmer.

Rollespil på programmet

Et andet sted mødes medlemmerne om skjold og sværd. Hos rollespilsforeningen Fenris er slagmarken fyldt med alt andet end fjender.

- Det er meget fedt at komme hernede, for her kan man dyrke sin hobby og sit nørderi, fortæller 13-årige Bertil Winther Kaasen.

Han refererer til sig selv og sine rollespilsvenner som lidt af nogle nørder. De dyrker en fælles interesse, som typisk ikke fylder i skolegården.

- Der er det måske mere fodbold, håndbold og mere sport i det. Så lige pludselig: bum, nørd, så er der rollespil, siger han med et smil.

Spektret er blevet bredere

Umiddelbart har interessen for knallert og rollespil ikke mange ting tilfælles - men de unge mennesker har alligevel fundet glæden ved en fritidsaktivitet, der ikke er helt så klassisk.

- Der er nogen, der kan lide at spille fodbold, og så er der andre der kan lide at skrue i knallerter, siger Benjamin Andersen.

I Viborg Kommune er der også kommet flere forskellige fritidsaktiviteter til de senere år. Blandt andet er bordrollespil og programmering nye tilbud til de unge mennesker.

- Der finder de nogle fællesskaber, som der måske ikke har været så mange af før i nogle interessefelter. Spektret er blevet meget udviklet, fortæller Jesper Ørslev Bennetsen, der er leder hos Viborg Ungdomsskole.

Og det er vigtigt, at de unge mennesker kommer ud og mødes med ligesindede.

- Det med at kunne spejle sig i andre, der har samme interesse. Det tænker jeg er rigtig, rigtig vigtigt, siger Jesper Ørslev Bennetsen.

For 13-årige Bertil Winther Kaasen betyder det meget at have fundet sit nichefællesskab på slagmarken.

- Man kan måske godt gå så langt som at kalde dem familie en gang imellem, siger han.