Rød blok til Mette F: Kommunebesparelser skal helt væk

De øvrige partier i rød blok vil forpligte S til at fjerne omprioriteringsbidraget ved et regeringsskifte.

I et forsøg på at skåne kommunerne mod besparelserne i regeringens omprioriteringsbidrag har S-formand Mette Frederiksen fremsat et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at føre pengene tilbage til den kommunale velfærd.
    
Men det er kun en halv løsning, mener tre af de øvrige oppositionspartier. Omprioriteringsbidraget skal helt væk, lyder det således fra Enhedslisten, Alternativet og SF.
    
De afkræver Mette Frederiksen en lovning på at fjerne den omdiskuterede spareøvelse efter et eventuelt regeringsskifte. Enhedslistens kommunalordfører, Rune Lund:
    
- Omprioriteringsbidraget skal væk, fordi det er penge, som Lars Løkke Rasmussen har taget fra kommunerne. Og det vil betyde milliardnedskæringer i kommunerne. Det vil betyde, at tusindvis af ansatte vil blive fyret, og vi vil få en ringere velfærd.
    
- Jeg ser Socialdemokraternes forslag som en taktisk manøvre, som skal lægge pres på Dansk Folkeparti. På den måde, synes jeg, at det er udmærket.
    
- Men det, som det handler om for os, det som fagbevægelsen mobiliserer til, og det som kommunerne siger i forbindelse med KL’s topmøde, er, at omprioriteringsbidraget skal skrottes.
    
Fra Alternativet kalder finansordfører Josephine Fock omprioriteringsbidraget for "et indgreb i det kommunale selvstyre":
    
- Den eneste holdbare løsning for de aktuelle økonomiske udfordringer, som kommunerne står i, er, at omprioriteringsbidraget annulleres. Kommunerne skal vide, hvilket økonomisk råderum de har, siger hun.
    
Mette Frederiksen har "ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag", understreger hun over for Politiken. Men hun vil ikke give en garanti for, at hun som statsminister vil skrotte besparelserne i kommunerne.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.