Ringkøbing Skjern trækker sig fra bredbåndsaftale

Et byrådsflertal besluttede i går at trække sig fra den kontrakt, der skulle sikre hele kommunen hurtigt internet

Tilbage i 2015 var alt fryd og gammen, da Iver Enevoldsen skrev under på en ny kontrakt med Energi Midt om bredbånd til kommunens borgere.

I går blev der sat en stopper for det projekt. På et lukket byrådsmøde besluttede politikerne at lukke ned for den meget omtalte satsning. Ringkøbing-Skjern Kommune trækker sig fra kontrakten til 70 millioner kroner mindre end halvandet år efter den blev indgået.

Iver Enevoldsen (V) har siden bestyrelsesmødet ikke villet stille op til interview, men i en pressemeddelelse forklarer han situationen således:

- Det er nødvendigt at sikre alle borgere og virksomheder højhastighedsinternet. Vi har samtidig vidst, at vi med vores udbud skulle holde tungen lige i munden, da juraen på dette område kan være svær at navigere i. Derfor allierede vi os også fra begyndelsen med de bedste rådgivere på markedet. Alligevel er vi nu der, hvor vi er nødt til at ophæve kontrakten. Det ærgrer os selvfølgelig utrolig meget, siger han i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer efter at advokatfirmaet Bech-Bruun og EU-Kommissionen har påpeget fejl i udbuds-processen, der førte frem til aftalen, skriver kommunen i sin pressemeddelelse.

- Jeg vil gerne takke Eniig (der ved kontraktens indgåelse hed energiselskabet Energi Midt, red.) og RAH Fiberbredbånd, der har stået for selve udrulningen. Begge selskaber er gået til opgaven på en særdeles konstruktiv måde, og der er leveret på den opgave, der er stillet. Det er ikke fejl fra selskabernes side, der gør, at vi nu er nødt til at stoppe op, men derimod fejl i udbudsprocessen, siger Iver Enevoldsen.

Med beslutningen tyder alt på, at de mange borgere og virksomheder, som var stillet i udsigt at få adgang til fiberbredbånd i løbet af fem år fra projektets start for et år siden, bliver nødt til at væbne sig med tålmodighed.

Politikerne har dog ikke opgivet sin mission om hurtige forbindelser til alle og lægger op til endnu en udbudsrunde, så løftet om lynhurtigt internet kan blive til virkelighed. Det vil kræve et nyt forarbejde.

Ifølge Ringkøbing-Skjern Kommune har Eniig og RAH Fiberbredbånds arbejde foreløbigt sikret hurtige forbindelser til næsten 5.000 husstande, virksomheder og sommerhuse og antallet ventes at stige til 11.000 - også selv om selskabet ikke længere har kontrakt med kommunen.