Rentegambling: Hver 10. boligejer tjener på at løbe risiko

Boliglån med et halvt år mellem rentetilpasningen har slået F1-lånet af pinden. Boligøkonom kommer med advarsel.

De boligejere, der valgte højrisikolån i 2013, har sparet næsten 9.000 kr. for hver lånte million kroner i forhold til, hvis de havde valgt et F1-lån.
De boligejere, der valgte højrisikolån i 2013, har sparet næsten 9.000 kr. for hver lånte million kroner i forhold til, hvis de havde valgt et F1-lån.
Foto: Kasper Palsnov - Ritzau Scanpix

Hver 10. boligejer har trodset alle advarsler fra realkreditinstitutterne og løber en høj renterisiko. Og den rentegambling har kunnet betale sig, viser beregninger fra Nordea Kredit. Det skriver Finans.

De boligejere, der valgte lånet i 2013, har sparet næsten 9.000 kr. for hver lånte million kroner i forhold til, hvis de havde valgt et F1-lån.

Lånet kendes under navne som Kort Rente, FlexKort og F-kort, og ca. 10 pct. af alle boligejere holder fast i det. Lånet har trods gentagne advarsler fra realkreditinstitutterne om at sikre renten i flere år fået et markant gennembrud.

- Selv om Kort Rente-lånene har gjort det godt de seneste år, er der ingen sikkerhed for, at det også er den låntype, der viser sig at være billigst på lidt længere sigt. Begynder renten at stige, vil stigningen slå hurtigere igennem på Kort Rente end på et F1-lån, lyder advarslen fra boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I Totalkredit har 10 pct. af kunderne valgt det rentefølsomme lån. Der er tale om hårdhudede boligejere, der godt ved, at renten kan stige, mener chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

- Boligejere med F-kort har forholdt sig til lånevalget inden for en overskuelig årrække. Jeg forventer derfor langt fra, at boligejere, som har valgt lånet, vil begynde at forlade det i høj grad, siger Jeppe Borre til Finans.

Beregningerne tager udgangspunkt i, at boliglånet er optaget den 1. oktober 2013. Den ene familie vælger et Kort Rente-lån uden afdrag, mens den anden familie vælger et F1-lån uden afdrag.
Ved lånenes optagelse er hovedstolen stort set ens. Boligejeren med Kort Rente har en hovedstol på 1.026.000 kr., mens boligejeren med F1-lånet har en hovedstol på 1.025.000 kr. Hvis man gør regnskabet op i dag, har familien med Kort Rente-lånet samlet set betalt 37.106 kr. i ydelser efter skat i de seneste knap fire et halvt år, mens familien med F1-lånet har betalt 45.929 kr.
Familien med Kort Rente har altså sparet 8.823 kr. efter skat de seneste knap fire et halvt år. Det er en besparelse på 23 pct.