Rektorforening vil have adgangskrav til gymnasiet

Et gennemsnit på 4 til folkeskoleeksamen. Sådan lyder adgangskravet fra rektorforeningen til gymnasiet, men elever og rektor på Thisted Gymnasium & HF er uenige.

Thisted Gymnasium

For første gang kommer rektorforeningen med et konkret bud på, hvad der bør kræves af danske unge, hvis de vil ind på et gymnasie. Som et led i den nye gymnasiereform mener foreningen, at et gennemsnit på 4 i alle fag bør være adgangskravet. Det skriver Berlingske.

- Det er næsten umuligt at gennemføre en gymnasial uddannelse på det almene gymnasium, hvis man ikke har et gennemsnit på 4. Det vil være et udmærket signal at sende til unge, og derfor er 4 et fornuftigt niveau. Det skal være et gennemsnit af alle fag, for gymnasiet er alment dannende, og det kræver, at man har en solid ballast i mange fag med sig fra folkeskolen, siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for rektorerne i Danske Gymnasier til Berlingske.

På Thisted Gymnasium stemmer langt størstedelen af 2.U dog nej til kravet om et gennemsnit på 4.

- Jeg tror, at vi alle sammen kender nogle, som er kommet med en dårlig karakter i folkeskolen, men som alligevel har klaret sig godt i gymnasiet, siger Niels Martin Folmersen, der går i 2.U på Thisted Gymnasium.

Gælder ikke HF

Det er dog ikke alle rektorer, der er lige begejstrede for rektorforeningens udmelding. Ifølge rektor på Thisted Gymnasium & HF, Søren Christensen, vil karakterkravet gå ud over nogle unge.

- Måske frarøver man nogle unge en uddannelse eller i hvert fald muligheden for at få en anden uddannelse end den, som de så ender med at tage, siger Søren Christensen.

Han siger dog, at forslaget kun vil gå ud over ganske få gymnasieelever. Værre vil det se ud for skolens to-årige HF-linje, og derfor glæder han sig over, at rektorforeningen i deres forslag undlader at inkludere HF som en del af karakterkravet.

- Det er meget vigtigt, at man undkader HF, hvis man indfører et karakterkrav på 4. Nogle ændrer sig rigtig meget i deres gymnasietid, og derfor er det afgørende, at vi også har den mulighed for nogle unge mennesker, siger Søren Christensen.

Folketinget skal diskutere forslaget om karakterkrav, når regeringen inden længe forventes at præsentere et udspil til den nye gymnasiereform.