Rektor overrasket: Flest overvejer at droppe ud på Ringkøbing Gymnasium

Næste hver tredje gymnasieelev overvejer at droppe ud af gymnasiet. Her kan du se, hvordan dit lokale gymnasium klarer sig i ny undersøgelse.

Det står ikke så godt til med trivslen på Ringkøbing Gymnasium, hvis man skal tro en ny trivselsundersøgelse blandt gymnasieelever fra undervisningsministeriet.

quoteDet er vanvittigt hårdt at være ung. De er ekstra pressede.

Lars Erik Hansen, rektor, Skive Gymnasium og HF

I undersøgelsen giver hele 39 procent af skolen elever udtryk for, at de har overvejet at droppe ud af gymnasiet.

Dermed er Ringkøbing Gymnasium det gymnasie i Midt- og Vestjylland, hvor flest elever leger med tanken om at droppe drømmen om en studenterhue.

At det ser så skidt ud, overrasker rektor, Tonny Hansen.

- Det lyder ikke så godt. Overvejelser er dog en ting, noget andet er handlinger, siger rektoren.

- Jeg har ingen anelse om, hvorfor det ser ud som det gør. Jeg forholder mig til, hvor mange der der dropper ud, ikke hvor mange der har overvejet det, siger Tonny Hansen.

I følge rektor for Ringkøbing Gymnasium valgte omkring ti procent af eleverne at droppe ud i 2017. Året inden var det 12,5 procent, viser tal fra Ringkøbing Gymnasiums egen hjemmeside.

På landsplan er det omkring 14 procent af en årgang, der forlader gymnasiet, inden de får hue på.

Se video: Mange gymnasieelever føler sig presset, men på Viborg Gymnasium har de forsøgt at løse problemet.

Skive i den gode ende

Mens Ringkøbing Gymnasium klarer sig knap så godt i målingen, så ser det lidt mere positivt ud på Skive Gymnasium.

Her har 21 procent af eleverne overvejet at droppe ud. Det er noget mindre end landsgennemsnittet på 31 procent.

- Det er da positivt, at vi ligger i den gode ende, men jeg synes, man skal passe på med at sammenligne den ene skole med den anden, siger Lars Erik Nielsen, der er rektor på Skive Gymnasium og HF. 

I undersøgelsen er eleverne blevet spurgt: "Har du i dette skoleår seriøst overvejet at "droppe ud" af skolen?"

Selv om Skive ligger i den gode ende, synes han stadig 21 procent er for højt.

- Men man skal passe på med at tolke det som at en femtedel af vores elever, hele tiden overvejer at stoppe i gymnasiet. Det er klart, at hvis man spørger, så er der flere, der svarer ja, hvis de sidder en søndag aften med matematikaflevering, siger Lars Erik Hansen.

- På en arbejdsplads er der sikkert også en del, der hvert år på et eller andet tidspunkt overvejer, om de skal søge et nyt job.

Så mange har i løbet af skoleåret overvejet at droppe ud af gymmnasiet:

Rektor: - Vi gør meget

Dykker man lidt ned i tallene fra undervisningsminsteriets undersøgelse viser det sig, at det især er fagligheden, der får eleverne på Ringkøbing Gymnasium til at overveje fremtiden som gymnasielev.

20 procent af eleverne svarer, at det er på grund af "fagligheden", at de har overvejet at droppe ud. At tallet er så højt er umiddelbart uforklarligt, mener rektoren.

- Vi gør meget for at eleverne falder til og bliver trygge, siger Tonny Hansen.

Den første tid, når eleverne kommer er der fælles overnatning, fælles fredagscafe, fest for 1.g og så har alle elever en makker, som de kan tale med om det meste.

I Skive er der de også meget optaget af at give eleverne en blid start på gymnasiet. Her har de droppet karakterer på en række opgaver i begyndelse af de tre skoleår.

Det hele sker i et forsøg på at lette lidt af presset på de unge.

- Det er vanvittigt hårdt at være ung. De er ekstra pressede. De skal præstere og have 12-taller, siger Skive-rektor, Lars Erik Hansen. 

I Skive har de allerede gjort brug af undervisningsministeriets trivselsundersøgelse. Tallene er blevet gennemgået i klasserne, og så har elever og undervisere snakket om, hvad der er noget, de skal være særligt opmærksomme på.