Rekordmange kæledyr er for fede

I flere år har en fedmeepidemi ramt den vestlige verden, men det er ikke kun mennesker, der bliver federe og federe, det gælder også vores kæledyr.

I dag er det kun hver fjerde hund og kat, der er normalvægtig. Omkring halvdelen er overvægtige, og den sidste fjerdedel er så tykke, at det går ud over helbredet.

Oscar, også kaldet Bamse, er en af de hunde, der kæmper en del med vægten. Han er en Berner Sennen på syv et halv år med en kampvægt noget over det normale.

- Ja, jeg synes, han er for tyk, men jeg ved godt, hvor svært det er at tabe sig, så han har det måske lidt for nemt, lyder det fra Oliver Schirch fra Struer, der er ejer til Oscar.

 

For fire år siden blev Oscar kastreret, men appetitten har han beholdt. Faktisk har han en så god appetit, at han efter indgrebet tog ti kilo på.

Også labradoren, Balder, på fem år er glad for mad.  

 

- Man står der og ser på de øjne, og en labrador siger jo aldrig nej tak til noget, der kan spises, siger Hanne Søndergaard fra Ramme, der er ejer til Balder.

 

Og vi kender det jo godt, når det skal være hyggeligt, så skal der mad på bordet. Men ifølge dyrlæge, Nina Nyengaar, fra Dyrlægegruppen Vestjylland, gør vi på ingen måde menneskets bedste ven en tjeneste.

 

- De bliver overvægtige, fordi, at de har overtaget vores livsstil. Vi har den holdning til, at når man er god ved dyrene, så skal dyrene have noget at spise, siger hun.

 

Oscar og Balder er langt fra de eneste kæledyr, der kæmper med vægten. Hver fjerde hund og kat er så fede, at det går ud over helbredet.

 

- Vi ser problemer med bevægeapparatet ved de store hunde på grund af vægten. Ved de små hunde ser vi luftvejsproblemer, stofskifteproblemer og sukkersyge, lyder det fra dyrlægen.

 

Oscars ejer, Oliver Schirch, er godt klar over, at der er et problem, men det er ikke altid nemt at få familiens firbenede medlem til at smide de ekstra kilo.

 

- Overvægten er ikke god til hoften, knogler og skuldre, men det virker ikke, når man smider pinde. Han kigger bare på den og tænker, hvad sker der, siger han.

 

Også Balder fik problemer, da han sidste år nåede 8-10 kilo over det normale.

 

-Der kunne han næsten ikke springe op i bilen til sidst. Det var lige før, at vi skulle hjælpe ham op, og lige sådan med at springe ned igen, det gjorde også ondt på ham,

 

Balder havde slidgigt. Og så var det slut med godbidderne

 

- Der var ikke noget at gøre. Jeg gik hjem og så var jeg hård og sagde til resten af familien, at nu må I altså bakke op her, for det er slut, lyder det fra Hanne Søndergaard.

 

Løsningen blev gulerødder, og det har resulteret i mærkbare resultater. Siden oktober har Balder tabt 8 kilo.

 

-Han er en meget mere glad hund. Han kommer jo og vil lege. Han følger mig dagen lang, siger Hanne Søndergaard

 

Oscar har også forsøgt med kur, men det er som om det ikke helt rækker, når maven begynder at knurre.

 

- Han begynder at stjæle mad fra bordet, når vi kigger væk. Han går også rundt i hundeskoven og spiser noget lort fra andre hunde, siger Oliver Schirch.

 

Men selvom den velpolstrede Berner Sennen skal tabe sig, så har menuen endnu ikke været gulerødder.

 

- Han får nogle gange græsk yoghurt, når vi er færdige, og der er lidt tilbage, men han får ikke chokolade og sådan noget.

 

Ifølge Oliver Schirch, så skal Oscar tabe sige i løbet af dette år, men hvad det endelige facit for vægttabet bliver, er der forskellige meninger om. 

 

- Lægerne siger ti kilo, men jeg tror, vi skal se, hvordan han bliver, når han taber fem kilo. Men han er aktiv nu. Han går hver dag en til to timer i hundeskoven med mig og børnene.

 

I følge en undersøgelse fra Danmarks statistik var der i år 2000 næsten 900.000 familier med kæledyr i Danmark.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.