Rekordlavt antal drukneulykker efter dårligt sommervejr

Færre danskere er druknet ved havet eller i havnene herhjemme i år efter en regnvåd og kold sommer. Til gengæld er antallet af druknede danskere steget i udlandet.

Sommeren har langtfra været ramt af høje temperaturer og masser af solskinstimer. Som en konsekvens har de danske strande og havne været tyndt befolket i sommermånederne, og det kan ses på antallet af drukneulykker i Danmark.

Det viser en pressemeddelelse fra Rådet for Større Badesikkerhed.

quoteDer er ingen tvivl om, at det dårlige sommervejr har haft stor betydning for det rekordlave antal drukneulykker

Sven Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed

Frem til 27. september i år er der registreret 33 drukneulykker herhjemme. Til sammenligning druknede 52 personer i 2016 og 47 personer i 2015.

Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed er drukning defineres som en proces, der resulterer i livstruende iltmangel efter neddykning eller nedsænkning i væske. Det betyder, at statistikken ikke skelner mellem drukneulykker, hvor personerne er afgået ved døden, og drukneulykker, hvor personerne er blevet genoplivet efterfølgende.

- Der er ingen tvivl om, at det dårlige sommervejr har haft stor betydning for det rekordlave antal drukneulykker, vi har set i år. Folk har simpelthen ikke brugt strandene eller havnene i det omfang, man ellers normalt ser. Når jeg taler med livredderne, fortæller de, at det har været en meget stille sommer, siger Sven Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed.

Flere danskere druknet i udlandet

Det rekordlave antal drukneulykker herhjemme står dog i kontrast til antallet af danskere, der er druknet i udlandet. På nuværende tidspunkt i 2017 er seks danskere druknet i udlandet mod to i 2016.

- Det høje antal drukneulykker i udlandet med danskere involveret kan formentlig også forklares med det dårlige danske sommervejr. Folk er simpelthen taget til udlandet for at holde ferie i stedet for at blive hjemme, siger Sven Hedegaard.

Ifølge pressemeddelelsen er havnene i Danmark en af de store druknefælder. I 2017 druknede syv danskere i en af landets havne mod 10 i 2016.

quoteJeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi vil kunne reducere antallet af drukneulykker i havnene betragteligt

ven Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed

Drukneulykker i havnene skyldes ofte, at folk i vandet på tidspunkter, hvor der ikke er andre personer til stede. I mange havne er redningsudstyret placeret på kajen – langt væk fra den person i vandet, som har behov for hjælp.

Havnesikkerheden skal øges

- Vi arbejder hele tiden med at gøre havnene mere sikre. Det handler blandt andet om at få opsat nogle redningsstiger og gjort dem synlige – for eksempel ved at male dem i en farve, som man også kan se i mørke. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi vil kunne reducere antallet af drukneulykker i havnene betragteligt, hvis der blev opsat redningsstiger alle steder, siger Sven Hedegaard.

I druknestatistikken fra 2017 er mændene overrepræsenteret, idet mænd druknede i 24 ud af 33 tilfælde.

- Mænd er generelt mere aktive, når de er i vandet. De lystfisker og dykker i større omfang, end kvinderne gør, og det betyder også, at de er mere udsatte. Mange af de mænd, der drukner, er over 40 år og er måske ikke længere så adrætte, som de var tidligere, siger Sven Hedegaard.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.