Regionspolitikere retter fokus på svovldepot ved Cheminova

Et forurenende svovldepot på Cheminovas grund var i dag på dagsordenen, da miljøforkæmper og regionens politikere mødtes til udvalgsmøde i Viborg.

300109Cheminova.jpg

På Cheminovas fabriksområdet giver et svovldepot anledning til bekymring. Miljøministeriet vil dække området til med beton, og det skaber debat.

Miljøstyrelsen mener ikke, der er grund til bekymring, men den lokale miljøforkæmper Bjarne Hansen advarer om forureningen, som han frygter, kan sprede sig til Limfjorden. I dag fik han så mulighed for at dele sit synspunkt med regionens politikere ved et udvalgsmøde i Viborg,

- I skal for alt i verden ikke dække det område til. Det er ikke undersøgt, sådan lød Bjarne Hansens opråb til regionens politikere ved et udvalgsmøde i Regionshuset i Viborg tidligere i dag.  

Politikerne fra Region Midtjyllands rådgivende udvalg for regional udvikling var mødt op for at lytte til Bjarne Hansens bekymring i en 35 år gammel forureningssag fra Cheminova.

Ifølge Miljøstyrelsen gør Cheminova deres arbejde, når de lægger låg på svovldepoterne. Men Bjarne Hansen mener, at jorden under er så forurenet, at det vil brede sig til blandt andet til vandmiljøet i Limfjorden.

- Så skal I ikke komme om 5 eller 10 år og sige, det vidste vi ikke.  Nu har I fået det at vide.

Og Bjarne Hansens indtrængende appel gør indtryk på politikerne.

- Vi kan på det skarpeste fortælle miljøstyrelsen, at det her skal der gøres noget ved.  Vi siger også til Miljøstyrelsen, at efter vores opfattelse, så er der kun én løsning på det her, og det er en oprensning af hele området, sådan lyder det fra Poul Erik Christensen (Rad.), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling, Region Midtjylland, efter dagens udvalgsmøde i Viborg.

Men løsningen ligger ikke lige for. Juridisk har Regionsrådet nemlig ikke mulighed for at ændre Miljøstyrelsens beslutning. Spørgsmålet er, om politikerne i Region Midtjylland ikke har et moralsk ansvar til at gøre noget ved forureningen.

-Nej jeg synes ikke, jeg har et ansvar for det, men jeg vil gerne påtage mig mit eget ansvar for at arbejde for det, for det ligger mig lige så meget på sinde, som det gør på mange af de folk, der bor derude omkring, siger Poul Erik Christensen.

Efter 35 års miljøkamp kræver Bjarne Hansen nu konkret politisk handling.

- De er nødt til at gå ind og tage noget ansvar her. De vil på et senere tidspunkt blive draget til ansvar for det, lyder det fra miljøforkæmperen.

Sagen bliver behandlet, når det samlede Regionsråd mødes i Viborg på onsdag.