Regionsnedlæggelser kan køre VLTJ af sporet

Hvem skal fremover eje jernbanen, VLTJ? Det er et brandvarmt politisk spørgsmål, efter regeringen har besluttet at nedlægge regionerne.

Udsigterne for VLTJ er uklare, hvis regionerne nedlægges. Foto: Arkivbillede

Hvis regionerne nedlægges, vil det kortslutte nuværende ejerforhold for en gammel jernbane.

Det er jo helt afgørende, at der er en finansiering til at drive banen, så det ikke er en enkelt eller to kommuner, det står og skal drive banen efterfølgende

Erik Flyvholm, borgmester, Venster, Lemvig Kommune

I dag er Region Midtjylland sammen med Holstebro og Lemvig kommuner aktionærer i Midtjyske Jernbaner, som ejer den vestjyske banestrækning VLTJ.

Men udsigten til en ny ejer af de orangerøde VLTJ-tog er ikke noget ønskescenarie for den 140 år gamle jernbane.

- Hvis regionen smides af toget, overgår ejerskabet naturligt til Holstebro og Lemvig Kommuner, og måske kommer flere kommuner med på vognen, siger Arne Lægaard, der er bestyrelsesformand i Midtjyske Jernbaner.

- Jeg tror alle kommuner her omkring vil være med til at drive Midtjyske Jernbaner.

Hvad betyder VLTJ?

Lemvigbanen transporterer passagerer og gods mellem Vemb, Lemvig og Thyborøn og kaldes derfor også VLTJ (Vemb-Lemvig-Thyborøn-Jernbane). Udsigten fra toget giver et fredfyldt overblik over det barske, vestjyske landskab.

Kilde: Midtjyske Jernbaner

Kommunerne vil gerne overtage, hvis de får tilskud

I øjeblikket yder staten et tocifret milliontilskud til driften af den vestjyske jernbane. Og de penge er centrale for kommunerne, hvis de skal eje tog og skinner.

- Det er jo helt afgørende, at der er en finansiering til at drive banen, så det ikke er en enkelt eller to kommuner, det står og skal drive banen efterfølgende, siger Erik Flyvholm, der er borgmester i Lemvig, og fortsætter:

Læs også Investerer stort i VLTJ: Får 141 mio. fra region

- Hvis der er tilskud til kommunerne på samme måde som der er til regionerne i dag, så tror jeg da, at det er en opgave vi i fællesskab vil kunne løse.

Også borgmester i Holstebro Kommune er positiv for at over tage driften af Lemvig-banen.

- Hvis pengene kommer over til de to kommuner er vi meget interesseret, siger borgmester i Holstebro socialdemokraten HC Østerby.

Borgmestrene bør dog ikke bekymre sig så meget om tilskuddet, der vil følge VLTJ, uanset hvem der ejer jernbanen. Det understreger venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

- De penge, staten giver til jernbanen i dag, vil blive sikret til jernbanens drift i en ny struktur, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Region Midtjylland ejer i øjeblikket 90 procent af aktierne i Midtjyske Jernbaner. 

01:53

Den gamle jernbanes fremtid er uklar, hvis regeringens planer om at ned regionerne bliver til virkelighed. 

Luk video